Astfel, potrivit acestuia, evoluţiile de pe pieţele internaţionale au complicat condiţiile în care România îşi poate finanţa deficitul bugetar. ”Pe piaţa internă avem săptămânal emisiuni de certificate şi bonduri. Se vor schimba maturităţile, ele reflectând cerinţa din piaţă pentru că apare fenomenul de criză apare şi o reducere a maturităţilor. Toţi investitorii tind să-şi reducă expunerea până când se clarifică situaţia financiară. Noi ne vom modifica calendarul astfel încât să avem emisiuni care să reflecte condiţiile de piaţă”, a precizat Drăgoi.
În ceea ce priveşte împrumuturile pe piaţa externă, Ministerul Finanțelor vrea încă o emisiune de bonduri până la finalul acestui an, în cadrul programului MTN, care prevede împrumuturi totale de şapte miliarde euro până în 2013. MFP se doreşte ca documentaţia pentru o nouă emisiune să fie finalizată în maxim o lună jumătate, urmând ca, în funcţiile de condiţiile de piaţă, să se decidă dacă împrumutul va fi făcut pe piaţa americană sau pe cea europeană.
”Nu avem cum să renunţăm pentru că strategia de finanţare a datoriei publice prevede foarte clar că trebuie să avem o finanţare echilibrată între piaţa internă şi piaţa externă astfel încât să nu punem prea mare presiune pe piaţa internă”, a arătat Drăgoi.
El nu a spus cât va fi valoarea emisiunii, Ministerul de Finanţe lucrând pe mai multe scenarii, elaborate în funcţie de evenimentele pe pieţele financiare internaţională. ”Nu pot spune cât va fi următoare emisiune întrucât ţine foarte mult de contextul pieţei, de ce se va întâmpla în două luni. Avem un mix între maturitate, preţ şi volum. În funcţie de aceste variabile, decidem cât luăm”, a spus Drăgoi.