Bancile vor procesa instrumentele de debit in format electronic, incepand cu data de cinci decembrie 2008, potrivit Ruxandrei Avram, Seful Serviciului Reglementare, Autorizare si Monitorizare Sisteme de Plati al BNR.

 

Instrumentele de debit de tip cec, cambie sau bilet la ordin, de tip vechi, nu vor mai fi acceptate de banci, iar cele in format nou vor fi supuse principiului truncherii. Aceasta operatiune prevede ca instrumentul de debit sa fie scanat si sa ajunga la institutia de credit platitoare pe suport electronic si nu pe hartie.

 

Noua modalitate de transfer a instrumentelor de plata are ca scop protejarea intr-o mai mare masura institutiile bancare si clientii acestora. Aceasta a fost implementata de Asociatia Romana a Bancilor, TransFonD si Banca Nationala a Romaniei.

 

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.38 din 26/03/2008 instrumentele de debit raman in interiorul bancii emitente, urmand sa fie transmise in format electronic bancii platitoare.

 

Introducerea noului sistem de procesare interbancara nu inseamna eliminarea integrala a metodologiei vechi. Documentele patate, indoite sau deteriorate nu pot fi transferate pe suport electronic.