Ver.di, sindicatul german al lucratorilor din comert si unul dintre cele mai puternice sindicate din tara respectiva, incearca sa impiedice obtinerea unui imprumut de 100 de milioane de euro solicitat Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) de catre grupul german Schwarz, in scopul extinderii lantului de hipermarketuri Kaufland in Romania, informeaza editia electronica a cotidianului Financial Times Deutschland.

Sindicatul german s-a adresat BERD pentru a nu aproba creditul grupului Schwarz, invocand nenumaratele situatii in care Kaufland si lantul de supermarketuri Lidl, detinut tot de grupul Schwarz, au incalcat legislatia muncii si standardele internationale ale Organizatiei Mondiale a Muncii. Ver.di doreste sa imbunatateasca condiitiile de munca atat in ceea ce priveste supermarketurile Lidl cat si hipermarketurile Kaufland, pe care le considera necorespunzatoare.

Potrivit FT Deutschland, sindicatul a avertizat totodata ca expansiunea necontrolata a lanturilor de hipermaketuri in sud-estul Europei va exercita presiune asupra furnizorii locali si va fi de natura sa distorsioneze competitia in detrimentul comerciantilor mici si mijlocii.

Grupului Schwarz a beneficiat pana in prezent de imprumuturi de sute de milioane de euro de la Banca Mondiala, prin subsidiara acesteia International Finance Corporation (IFC), bani folositi pentru expansiunea in Europa Centrala si de Est, adauga publicatia financiara.

Retailerul german Kaufland are peste 700 de magazine in Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croatia, Bulgaria si Romania. Kaufland detine in Romania 17 hipermarketuri, iar strategia pentru anul 2007 cuprinde investitii de aproximativ 120 de milioane de euro pentru deschiderea a 16 noi unitati. Investitiile realizate de Kaufland de la intrarea sa pe piata in 2005 totalizeaza 250 de milioane de euro. Grupul Schwarz, din care face parte Kaufland are peste 166.000 de angajati si a obtinut in 2005 o cifra de afaceri de peste 40 de miliarde de euro.

Sursa: Capital 15 Ianuarie 2007