Sindicatele vor cere Fondului Monetar Internaţional deblocarea tranşei de împrumut pentru luna decembrie şi spun că prin implementarea legii unice de salarizare, aşa cum a fost negociată cu partenerii sociali, se vor face reducerile de cheltuieli cerute de FMI, fără a fi nevoie de disponibilizări.

Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea delegaţiei FMI cu sindicatele, că va cere FMI şi Comisiei Europene deblocarea tranşei pentru luna decembrie, subliniind că ţintele stabilite în acest sens vor fi atinse în lunile ianuarie – februarie.

Liderul sindical a spus că dacă FMI şi CE nu ar acorda suma de bani stabilită pentru luna decembrie acest lucru ar înrăutăţi situaţia economică.

Dandea a adăugat că ţinta propusă de FMI privind reducerea cheltuielilor cu salariile la 7,5% din PIB poate fi atinsă dacă legea unică de salarizare va fi implementată din ianuarie în condiţiile negociate cu partenerii scoiali şi acest lucru nu ar duce la disponibilizări.

Nu acceptă îngheţarea salariilor în 2010

Referitor la îngheţarea salariilor în 2010, vicepreşedintele Cartel Alfa a susţinut că acest lucru nu se va întâmpla, mai ales că şi patronatele au acceptat majorarea salariului minim de la 600 la 705 lei, iar efectul în grila de salarizare nu va însemna o creştere mai mare de 7,5% din PIB cu salariile
Dandea a adăugat că, până în 2025, sindicatele ar vrea egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 63 de ani.

La rândul său, preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a spus că ar fi posibile disponibilizări în sectorul public, dar primii daţi afară ar trebui să fie cei aduşi de diversele partide aflate la guvernare, care nu sunt pregătiţi corespunzător.

„Este exclusă îngheţarea salariilor în 2010 deoarece 75% din salarii din domeniul public sunt la nivelul de salarii minime”, a spus Iacob Baciu.
Delegaţia FMI urma să se întâlnească 11.00 cu reprezentanţi ai patronatelor.

SURSA:Mediafax