Sinagogi și magazine în flăcări la Lod

„Poliția a spus că a arestat 151 de persoane pentru incidentele cauzate de manifestanții arabi care au avut loc noaptea trecută în centrul Israelului. Cele mai mari ciocniri au avut loc în principal în Lod, Ramle, Acco (Sf. Ioan de Acre) și Jisr el Zarka. Primarul din Lod a vorbit despre „Noaptea de cristal” împotriva evreilor locali, evocând pogromurile naziste din Germania anului 1938. Potrivit presei, sinagogile și magazinele au fost incendiate.

„La Lod, cel puțin 12 persoane au fost rănite în ciocniri și revolte. Primarul Revivo a descris situația ca fiind un război civil”, adăugând că  „a izbucnit intifada” și că „trebuie trimisă armata”. Potrivit unor surse de presă concordante, la Lod, un bărbat de 52 de ani și fiica sa de 16 ani au fost uciși în urma exploziei unei rachete care a căzut în curtea din spatea casei, conform rainews.it

Scânteia

Revoltele din oraș au început în timpul înmormântării unui arab care ar fi fost ucis în noaptea precedentă de un atacator evreu. Surse concordante au raportat de sinagogi și magazine incendiate. Conform ziarului Times of Israel, starea de urgență a fost impusă la ordinele prim-ministrului Benjamin Netanyahu și reprezintă prima măsură de acest fel adoptată în urma revoltelor care au implicat o comunitate arabă din țară, din 1966. Acum, spre Lod se îndreaptă unități militare deja desfășurate în Cisiordania, în teritoriile palestiniene ocupate.

Netanyahu: „Dacă este necesar, vom folosi pumnul de fier”

„Vom restabili ordinea şi guvernarea  orașelor din Israel”, a declarat premierul Benyamin Netanyahu, referindu-se la Lod ca la „un front intern”. „Am decis să trimitem alte forțe și, dacă este necesar, vom folosi pumnul de fier. Liderii arabi – a adăugat el – trebuie să condamne aceste episoade”.

Apelul deputaților arabi din Knesset

În aceste ore, câțiva deputați arabi din Knesset lansează apeluri pentru calm, după violențele din timpul nopții, oprea comunităților arabe. Esawi Freige de la Meretz a scris pe Twitter că „anarhia de pe străzi ne amenință existența ca şi comunitate” și că, „în calitate de lideri publici avem o misiune: să acționăm pentru a calma tensiunile, să înțelegem arabii și evreii ca fiind un singur lucru, că suntem vecini și nu dușmani. Vă rog, opriți violența”, spune în încheierea apelului său. Președintele Listei Arabe Unite, Mansour Abbas, a scris în schimb că „protestele din comunitatea arabă se dezvoltă în cea mai periculoasă direcție, iar protestele populare violente au dus la violență și la confruntare frontală”.

Prin urmare, Abbas a lansat un apel pentru ca „toată lumea să acționeze într-un mod responsabil și disciplinat și să respecte legea”. Președintele Listei Unite, Aymen Odeh, a condamnat în schimb „atacurile împotriva civililor nevinovați”.

Printr-o măsură fără precedent pe teritoriul israelian, poliția le-a anunțat locuitorilor din Lod că în această seară va impune o interdicţie de circulaţie începând cu ora 20:00 (ora 19:00 în Italia) şi până joi la ora 04:00.

Sursă foto: Dreamstime