Simona Negreş cere retragerea ordinului și dialogul cu profesioniștii din domeniul medical

Simona Negreş, reprezentanta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, a sugerat că ordinul Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor din farmacii ar trebui retras. Totodată, ea cere ca ordinul să fie supus unei dezbateri, după o consultare extinsă cu specialiștii din domeniul medical.

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis miercuri, Negreș a adus în atenție faptul că prin Ordinul MS nr. 63/2024, emis în data de 23 ianuarie, la doar câteva zile de la normativul inițial, ministrul Sănătății a introdus o nouă metodologie pentru monitorizarea prescrierii și eliberării la nivel național a antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic. Ea a subliniat că preocuparea autorităților față de această problemă pare a fi cel puțin intensă.

Simona Negreş apreciază că, privind în ansamblu, demersul Ministerului Sănătății de a limita rezistența la antibiotice și chimioterapice antimicrobiene în România este cel puțin salutar.

„Totuşi, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, a reuşit doar să bulverseze şi mai mult pacienţii alături de cei care tratează o infecţie.

Din nefericire, nu ne aflăm în situaţia unui proces de reglementare documentat şi dospit, dimpotrivă, Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise «pe repede înainte» după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

pastile
Pastile / SURSA FOTO: Dreamstime

Colegiul Farmaciştilor din Bucureşti cere o consultare extinsă și noi dezbateri pe tema ordinului privind eliberarea antibioticelor

Simona Negreş afirmă că, încă din data de 28 decembrie, a subliniat că gravitatea acestei chestiuni necesită un interval de consultare și analiză înainte de a lua decizii care să abordeze cu adevărat o problemă cu preocupări la nivel global – rezistența la antibiotice.

Negreș a reiterat ceea ce, din perspectiva farmaciștilor, este esențial pentru a atenua această problemă: informarea și înțelegerea la nivelul populației cu privire la fenomen!

Ea a subliniat importanța transmiterii informațiilor prin intermediul canalelor media și pe toate platformele de socializare.

În plus, a evidențiat faptul că medicamentele antiinfecțioase sunt instrumente eficiente împotriva microorganismelor. Totuși, utilizate fără discernământ pot deveni amenințătoare pentru fiecare individ.

„Din postura de reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, având deopotrivă convingerea că şi restul practicienilor din sistemul medical consideră similar, reiterez ceea ce, din punctul nostru de vedere este esenţial pentru aplanarea acestui fenomen: informarea şi înţelegerea la nivel populaţional a fenomenului!

Informarea pe canalele media, informarea pe toate şi oricare dintre platformele de socializare despre faptul că medicamentul antiinfecţios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”, a explicat reprezentanta.

Colegiul Farmaciştilor subliniază o lacună a ordinului privind antibioticele

Reprezentanta farmaciștilor din București a menționat că în opinia ei, ordinul emis de Ministerul Sănătății prezintă o lacună semnificativă prin faptul că lipsește o prevedere esențială, și anume că farmacistul ar trebui să fie cel care decide dacă un pacient se confruntă cu o situație de urgență sau nu.

„Subsecvent publicării ordinului, informaţia a fost preluată de sursele media aşa cum preciza ordinul – doza de urgenţă se poate elibera din farmacii! Totuşi, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă.

Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important”, spune ea.

În plus, Negreș anunță și o confuzie care este introdusă prin acest ordin, în rândul farmaciștilor.

„Separat de această carenţă tehnică, Ordinul introduce în rândul farmaciştilor o confuzie adiţională, respectiv, dacă se referă la antiinfecţioasele de uz sistemic şi în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină şi trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecţioaselor.

Pe bună dreptate, în opinia practicienilor!”, declară Negreş.

Farmaciștii subliniază și alte probleme privind utilizarea antibioticelor

În calitate de profesor de farmacologie, Simona Negreș a ridicat o întrebare cu privire la identitatea specialistului din cadrul ministerului care a adăugat în lista de antiinfecțioase de uz sistemic cloramfenicolul (considerat ultima opțiune terapeutică din cauza riscului de aplazie medulară) și clindamicina (cu potențialul de a provoca diaree datorată bacteriei Clostridium).

„Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) şi clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium)?

Ce profesionişti ai acestei specializări au fost consultaţi? Pentru persoanele care cunosc această arie de practică, o astfel de măsură este fără doar şi poate percepută drept o enormitate. Şi pentru că nu era suficient de mare confuzia din ordinul recent publicat, au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 58/23.I./2024 modificările aduse ordinului anterior!”, susține preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Doza de urgenţă la 48 de ore crește rezistenţa microorganismelor

Simona Negreș a criticat modificările aduse de autorități. Ea menționează că administrarea dozei de urgență la 48 de ore nu contribuie deloc la limitarea rezistenței microorganismelor, ci dimpotrivă, ar putea să o amplifice, în special în zonele rurale.

„Autorităţile au revenit cu modificări de «esenţă», «doza de urgenţă la 48 de ore», ceea ce nu limitează deloc rezistenţa microorganismelor, ba dimpotrivă o creşte, în special în zonele rurale.

Totodată, în noua formă, ministerul a renunţat la anexa care prevedea prescrierea pe un anumit tip de reţetă a antibioticelor de către medici! Pentru farmacişti surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către minister este foarte îngrijorătoare, dar şi mai gravă apare afirmaţia ministrului potrivit căruia: «Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii».

Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiţi opinia că acest ordin referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii!”, a spus ea.

folii de pastile, antibiotice
Antibiotice / SURSA FOTO: Dreamastime

Farmaciștii bucureșteni consideră că ordinul este „incorect conceput şi deficitar mediatizat”

Simona Negreș a concluzionat că acest ordin, conceput incorect și mediatizat deficitar, nu aduce niciun beneficiu sistemului de sănănătate. Potrivit ei, ordinul generează nemulțumire nemotivată în rândul pacienților, aceștia devenind victime ale acestui document.

„Experienţa colegilor noştri care lucrează în farmaciile de comunitate şi care pot evalua necesitatea administrării sau nu a unui medicament antiinfecţios, precum şi cunoştinţele dobândite în 5 ani de facultate (la care se adaugă uneori şi 2 sau 3 ani de specializare prin rezidenţiat) nu sunt menţionate în ordin.

Concluzionez că acest ordin incorect conceput şi deficitar mediatizat nu aduce plus valoare sistemului de sănătate, dar cu siguranţă duce la o nemulţumire nemotivată a pacientului, care devine victima acestui document. Şi mă gândesc: oare ce s-ar întâmpla în sistemul medical românesc, dacă toate farmaciile s-ar închide pentru o zi!

Finalmente, ca farmacist, îmi exprim regretul pentru că aţi uitat să ne recunoaşteţi profesia şi asta ne va costa pe toţi, inclusiv pe pacienţi! (cei «care eliberează antibiotice în farmacii»)”, a adăugat Negreş.

Aceste declarații vin în contextul în care, recent, Ministerul Sănătății a modificat intervalul de eliberare a dozei de urgență a antibioticelor de la 72 de ore la 48 de ore. Această ajustare are ca obiectiv restrângerea consumului excesiv al acestora.