Antibiotice cu declarație pe propria răspundere. Explicațiile medicului de familie Cosmina Berbecel

Medicul de familie Cosmina Berbecel a oferit clarificări despre aceste antibiotice achiziționate cu declarație pe propria răspundere. Potrivit spuselor sale, ordinul emis de Ministerul Sănătății are scopul de a face prescripția de antibiotice mai strictă.

Practic, schimbarea constă în faptul că un pacient poate obține un tratament antibiotic de la farmacie în absența unei recomandări de la medicul specializat. Totuși, farmacistul are dreptul să elibereze doar doze pentru maximum 48 de ore, după ce pacientul completează o declarație pe propria răspundere.

În teorie, farmaciștii nu ar fi trebuit să elibereze antibiotice fără rețetă medicală. În practică, însă, lucrurile nu stăteau chiar așa. Farmacistul are dreptul de a elibera acea doză de antibiotic necesară pentru maximum 48 de ore, dar nu are obligația legală de a face acest lucru. Decizia rămâne la latitudinea profesională a fiecărui farmacist.

Chiar și doza de urgență poate fi eliberată doar dacă farmacistul consideră că pacientul necesită urgent acea doză și dacă completează o declarație pe propria răspundere.

Declarațiile pe propria răspundere vor fi centralizate

Toate informațiile vor fi centralizate, iar pacientul nu va avea posibilitatea să obțină antibiotice din mai multe farmacii.

„Informații” adică:

  • identificarea unității emitente,
  • identificarea pacientului,
  • adresa pacientului,
  • diagnosticul cu codul de diagnostic din clasificarea internațională a bolilor,
  • antibioticul recomandat,
  • cantitatea necesară pentru întreaga durată a tratamentului,
  • concentrația,
  • doza zilnică necesară,
  • data emiterii rețetei.

În plus, rețeta trebuie să conțină parafa și codul de parafă al medicului care a recomandat tratamentul.

„Toate aceste date se vor centraliza şi pacientul nu va avea posibilitatea să ia doza din mai multe farmacii. Ce se schimbă, sunt datele care trebuie înregistrate pe aceste prescripţii, vorbim de reţetele aşa-zis simple, nu vorbim de reţetele compensate, pentru că acolo deja existau toate aceste date înregistrate, iar pe aceste reţete simple pe care aş vrea să înţeleagă colegii noştri că nu sunt nişte formulare speciale.

Deci putem folosi dacă avem formulare în softurile din cabinet, pe care le folosim majoritatea dintre noi, majoritatea acestor softuri s-au adaptat şi sunt toate datele minim obligatorii incluse.

Dacă nu avem posibilitatea unui soft şi avem acele reţetare simple, trebuie să avem grijă să conţină nişte date minime obligatorii care aşa cum sunt ele prevăzute în acest Ordin”, a explicat, miercuri seară, Cosmina Berbecel la Medika TV.