Simona Halep, apărată de Andreea Răducan

Andreea Răducan, fostă gimnastă olimpică, oferă o perspectivă unică asupra situației actuale a Simonei Halep. Tenismena este acum suspendată pentru patru ani, după ce a ieșit pozitiv la un test antidoping din 2022.

Andreea Răducan a trecut printr-un scenariu asemănător. Totul s-a petrecut în 2000, la Olimpiada de la Sydney. Atunci, fosta gimnastă a fost depistată cu pseudoefedrină. La acea vreme, substanța aceasta era interzisă.

În podcastul „Drumul către Medalii” al Agenției Naționale pentru Sport, fosta gimnastă a precizat că nu se poate explica în cuvinte ceea ce simte un sportiv când primește o astfel de informație.

„Ce s-a întâmplat acolo cred că nici ea nu ştie exact şi probabil că îşi doreşte să afle. Oricum, este absolut, cum să spun, greu de explicat în cuvinte ce-i în sufletul unui sportiv când primeşte o astfel de veste, în care ştii că nu a depins de tine. Simona n-are cum să ştie ea dacă susţinătorul de efort a depăşit gramajul permis. Nici dacă, nu ştiu, nutriţionistul i-a dat ce trebuie.

Cumva, de asta lucrăm în echipă. Fiecare-şi aduce contribuţia cu ceea ce trebuie. Noi suntem cei care trebuie să prezentăm show-ul cât mai bine, cu munca şi efortul tuturor. Dar de aici până să răspunzi şi pentru ce a făcut medicul, şi coregraf-ul, şi antrenorul, şi nutriţionistul, şi preparatorul fizic se pare că nu, n-ai cum, n-ai, n-ai cum să faci faţă”, a declarat Andreea Răducan.

Andreea Răducan a rămas fără medalie de aur

Comparând propria sa experiență, Răducan a evocat momentul de la Jocurile Olimpice din 2000, când i s-a retras medalia de aur după ce a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină.

Medicamentul pe care l-a luat la recomandarea medicului echipei conținea această substanță. Era vorba despre două pastile de Nurofen.

Deși s-a demonstrat că substanța nu avea cum să o avantajeze pe sportivă, decizia de descalificare a rămas în picioare.

Andreea Răducan a subliniat că sportivii sunt într-o poziție dificilă când vine vorba de responsabilitatea pentru substanțele interzise, deoarece aceștia trebuie să se bazeze pe echipa lor de asistenți pentru administrarea corespunzătoare a tratamentelor medicale.

andreea raducan
SURSA FOTO: Dreamstime

Simona Halep ar fi putut primi o pedeapsă mai mică

În pregătirea pentru audierea programată la Sport Resolutions din Londra în iunie 2023, jucătoarea de tenis și echipa sa legală au avut o întâlnire cu reprezentanții ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului). ITIA a formulat o cerere pentru suspendarea româncei pe o durată de 6 ani, pe baza unor acuzații de dopaj.

Pe parcursul acelei întâlniri neoficiale, i s-a sugerat Simonei Halep să își recunoască public vina, cu promisiunea unei suspendări mai reduse. Cu toate acestea, ea a respins categoric această propunere.