Veste deloc bună pentru Simona Halep! Recent, David Popovici a abordat un subiect foarte sensibil, și anume dopajul sportiv.

Primul campion mondial din istoria natației românești a vorbit, totodată, despre suplimentele contaminate pe care unii sportivi, precum Simona Halep, au avut ghinionul de a le ingera. Înotătorul a mai afirmat că în România, educația anti-doping lasă de dorit.

Cât de probabil este un caz ca al Simonei Halep?

David Popovici a fost întrebat cât de posibil este ca un sportiv să ingereze un supliment alimentar contaminat, cum s-a întâmplat în cazul Simonei Halep.

Acesta a răspuns că este mai puțin probabil, însă nu imposibil.

„Deci, cât de probabil e? E posibil. Mai puțin probabil, dar din nou posibil, este să iei un supliment pe care scrie ‘Doping free’ (n.r. – fără dopaj) sau un medicament care nu conține o substanță interzisă și să fie contaminat.

La fel cum poate fi și vita contaminată, pentru că se injectează destul de mulți hormoni, în special în cea din America de Sud. Dacă ai ghinionul să mănânci la un restaurant o vită injectată cu mai mulți hormoni decât trebuia, mult succes în a încerca să o dovedești!

O să te gândești: Băi, am luat medicamentul ăla, suplimentul ăla, am mâncat la trei restaurante sau la zece restaurante în ultimele trei luni. Oare la care să fi fost o problemă? E foarte greu de întors.

Și adevărul este că în cazul aproape tuturor sportivilor depistați vreodată cu o substanță interzisă în organismul lor, nu vom ști niciodată adevărul complet.

Pentru că se poate îndoi narativa întotdeauna, dar este foarte important de notat că este posibil să te contaminezi, pentru că unii au fost neglijenți și tâmpiți sau pentru că un medicament a fost contaminat pentru că a fost făcut pe aceeași linie cu unul greșit”, a declarat înotătorul pentru Starea Nației.

David Popovici
Sursă: Inquam Photos / Stefan Constantin

Cum se ferește David Popovici de substanțele interzise

Totodată, David Popovici a explicat, de asemenea, cum se ferește el însuși de substanțele interzise. Potrivit acestuia, colaborarea cu Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) este esențială.

„Mă bucur că ai adus vorba de suplimente, pentru că merită abordat acest subiect! Educația anti-doping în România merită îmbunătățită. De la cazuri faimoase, până la sportivi care de la primul lor control primesc o suspendare pentru că nu au știut și au luat Nurofen Răceală și Gripă, în loc să ia Nurofen Express sau unul de durere de cap care nu conține nimic.

Eu, înainte să iau fiecare medicament, am grijă să îl verific, există lista interzisă cu toate substanțele.

Să iei ceva ce conține pe prospect o anumită substanță interzisă fără să îți dai seama, e foarte improbabil la un nivel foarte înalt. Este posibil atunci când nu știi să cauți substanța activă pe internet, apoi în acea listă!

Unora li se întâmplă atunci când merg la dentist și dentistul folosește un gel anelgezic care conține ceva, una dintre zecile de substanțe, care detectată în corpul tău, în sânge sau în urină, te poate scoate pe bară. Deci dintr-o prostie! Ieri am fost la dentist, am rugat-o să folosim aceleași lucruri ca întotdeauna, fără anestezie locală, rezist, nicio problemă!

Eu mă uit singur, iar când sunt nesigur apelez la cei de la ANAD, care sunt foarte deschiși la absolut orice oră, până și când am fost la Olimpiadă în Japonia. Era noapte la noi, aveam nevoie să știu pentru că mă durea ceva și au fost deschiși, mi-au spus: ‘Stai puțin să căutăm! Da, e sigur, poți să îl iei liniștit’. E foarte important, dar educația anti-doping în România merită îmbunătățită.

Federațiile ar trebui să îi cheme pe cei de la ANAD să țină un curs, să spună despre această aplicație, despre faptul că de la un anumit nivel trebuie să fie urmăriți, dar ăsta e prețul pe care trebuie să îl plătească, pentru că mulți încearcă să trișeze. (…) Poți să ai cât de puțin în corp, dar nu le vor păsa și vei fi suspendat! Așa funcționează lumea asta și trebuie să fii foarte precaut întotdeauna”, a explicat sportivul.