Simona Halep ar putea primi un verdict de la TAS abia în câteva luni

Simona Halep (32 de ani) a trecut într-un proces dificil pentru a-și demonstra inocența în fața acuzațiilor de dopaj, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Acest lucru s-a petrecut în procesul desfășurat între 7 și 9 februarie.

Audierile au avut loc până vineri, însă verdictul final este de așteptat să fie pronunțat în următoarele săptămâni. Totuși, TAS ar putea să ia o decizie chiar și în câteva luni.

Dragoș Suciu, jurnalist sportiv, anticipează că va fi necesar un timp considerabil până când Tribunalul de Arbitraj Sportiv va emite verdictul în cazul Simonei Halep.

Potrivit lui, acest lucru se datorează caracterului unic al acestui caz în istoria tenisului internațional.

Suciu crede că situația ar fi fost mult mai simplă dacă nu ar fi existat identificarea unor nereguli în pașaportul biologic al dublei campioane de Grand Slam.

„Se apropie de final audierile. 16:30 era un termen maxim, se pot termina și mai devreme, mai ales că au durat zece ore în prima zi și nouă ore a doua zi. Au durat foarte mult. Nu se pot pronunța azi. Ne uităm la ce s-a întâmplat până acum, e un caz unic, cu două capete de acuzare.

În tenis nu a mai fost vorba despre un pașaport biologic implicat într-un caz de dopaj. E un caz unic și din perspectiva asta și probabil că va dura ceva timp până când vom avea verdictul celor de la Lausanne.

La Sport Resolution, prima instanță, a fost o tergiversare imensă, dar nu au legătură. Aici se face apelul, e vorba de prima instanță, de tribunalul de la Londra, care e sub egida ITIA.

Nu apelul a durat foarte mult, ci verdictul primei instanțe, a durat 11 luni”, a precizat jurnalistul Dragoș Suciu pentru Liga Digisport, vineri, 9 februarie, înainte de finalul audierilor.

Cazul lui Halep a avut două capete de acuzare, fapt unic în tenisul mondial

Jurnalistul a subliniat că dosarul Simonei Halep este unic în lumea tenisului, având două capete de acuzare.

Problemele provin din interpretarea pașaportului biologic și tendința de a folosi această metodă ca probă, în viitor, bazându-se pe valori sanguine modificate și tentative repetate de dopaj.

„Lucrurile nu sunt clare și sunt două capete de acuzare. Nicio altă speță în tenis nu a avut parte de două capete de acuzare cum s-a întâmplat în cazul Simonei.

E și o legitimare a pașaportului biologic și o tendință de a folosi pașaportul biologic ca probă în viitor, pentru că au fost valorile sângelui, s-a constatat și citez ’o manipulare a indicilor sanguini și tentative repetate de likely doping’.

S-au stârnit controverse dacă poți condamna pe cineva pentru o probabilitate, nu pentru o certitudine. Legea acționează în virtutea prezumției de nevinovăție.

E un nume mare, fost lider mondial, dintr-o țară care nu produce foarte mult și nu își apără sportivii poate așa cum l-ar fi apărat Serbia pe Novak Djokovic”, este de părere jurnalistul Dragoș Suciu.

Patrick Mouratoglou și-a asumat răspunderea pentru contaminarea suplimentelor

În ziua a doua a audierilor de la Tribunalul de la Lausanne, a fost audiat și Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep. Mouratoglou ar fi fost persoana care i-a indicat nutriționistul de la care Simona ar fi luat suplimentele contaminate cu Roxadustat.

Francezul a petrecut în jur de 20 de minute la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), unde se pare că și-a recunoscut responsabilitatea pentru prezența substanței interzise în organismul lui Halep.

La scurt timp după audierea sa, Patrick Mouratoglou a părăsit rapid Lausanne. Pe rețelele de socializare, francezul a publicat mai multe imagini care îl arată în avion, călătorind spre Oslo, Norvegia. A plecat în grabă pentru a ajunge la turneul UTS Tour.