Silvio Berlusconi a fost diagnosticat cu leucemie

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru al Italiei, a fost diagnosticat cu leucemie, a anunțat joi, 6 aprilie 2023, o sursă din anturajul său, citată de agenția de presă Reuters, informația fiind relatată anterior de ziarul italian Corriere della Sera.

Anunțul respectiv a fost făcut la o zi distanță după ce surse din partidul politic Forza Italia, citate de agenția de presă AFP, au anunțat că Silvio Berlusconi se află la terapie intensivă într-o unitate de cardiologie la Spitalul San Raffaele din Milano din cauza unor probleme cardiace. O altă sursă a informat că situația este „sub control”, însă Spitalul San Raffaele din Milano nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ultima externare a fostului premier al Italiei a fost pe data de 30 martie 2023. Când a ieșit atunci din spital, Silvio Berlusconi, însoțit de Marta Fascina, i-a salutat de pe bancheta din spatele mașinii sale pe jurnaliștii care îl așteptau.

Vă amintim că fostul premier al Italiei a mai fost spitalizat în ianuarie 2022 din cauza unei infecție care a pornit de la tractul urinar și care a fost tratată cu antibiotice.

Ce este leucemia?

Leucemia este un termen general pentru cancerul celulelor maduvei hematogene din care se formeaza celule sanguine. Tipul de leucemie depinde de tipul de celulă care devine canceroasă și dacă ea crește rapid sau lent. Astfel, leucemia poate fi limfocitară sau mieloidă, respectiv acută sau cronică.

Leucemia limfocitară reprezintă creșterea anormală a celulelor de la nivelul măduvei hematogene care devin limfocite, un tip de celule albe cu rol important în sistemul imunitar. În leucemia mieloidă, apare creșterea anormală a celulelor măduvei hematogene care se maturizează în celule roșii (eritrocite), celule albe (leucocite) și trombocite. Leucemia cronică progresează mai lent decât leucemia acută, care necesită tratament imediat.

Se crede că leucemia apare din cauza unor anomalii la nivelul ADN-ului celulelor din măduva hematogena ceea ce interferează cu controlul normal al diviziunii celulare, astfel încât celulele afectate se înmulțesc necontrolat sau sunt rezistente la moartea celulară normală, rezultând leucemia.

Cele mai frecvente tipuri de leucemie sunt:

  • leucemia acută limfocitară (LAL);
  • leucemia acută mieloidă (LAM);
  • leucemia cronică limfocitară (LCL);
  • leucemia cronică mieloidp (LCM).

Leucemia apare cel mai adesea la adulții de peste 65 de ani, dar este și cel mai frecvent cancer la copiii de până în 15 ani, reprezentând 33% din toate cancerele la copii, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Reginei Maria.