La mijlocul saptamanii trecute, viceguvernatorul Bancii Nationale, Mihai Bogza, a dat dispozitie bancilor la care SIF-urile detin peste 5% din actiuni sa vanda actiunile care depasesc aceasta limita. Fiecare SIF detine 6% din BCR si peste 5% din BRD si Banc Post.
Temeiul legal al deciziei BNR este similar celui in baza caruia, cu o luna inainte, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare amendase (cu peste cinci miliarde lei) cele cinci SIF-uri: nerespectarea prevederilor Ordonantei nr. 24/1993.
Conform acesteia, societatile de investitii nu pot detine mai mult de 5% din actiunile cu drept de vot ale unui singur emitent. De asemenea, valoarea pachetului de actiuni detinut la o societate cotata nu poate depasi 5% din valoarea activelor nete ale SIF; aceasta limita scade la 2% daca societatea nu este cotata (cazul BCR si Banc Post).
Cum SIF-urile nu s-au constituit prin initiativa privata, ci au fost create artificial, prin lege, statul le-a dat, un ragaz de doi ani pentru a-si restructura portofoliul si a se conforma Ordonantei nr. 24. Lucru care nu s-a intamplat, singurul motiv fiind acela ca actiunile la banci sunt un plasament sigur si, mai ales, extrem de rentabil: dividendele primite de la banci sunt principala sursa de profit pentru SIF-uri. Altfel spus, o mare parte a dividendelor pe care le incaseaza actionarii SIF-urilor isi au originea in actiunile la banci.
In replica la deciziile CNVM si BNR, administratorii SIF au invocat Legea nr. 164/1999, care impune SIF-urilor sa nu detina pachete de actiuni mai mari de 10% din activul lor net. Aceasta limita este depasita in cazul actiunilor BCR si BRD. Oricum, atat CNVM cat si BNR au luat in considerare doar prevederile din Ordonanta.
Demersurile CNVM si BNR au acoperire deplina in textul legii. Nu este, deci, nimic de reprosat reprezentantilor autoritatilor care aplica prevederile legale cu rigurozitatea unor roboti. Judecand insa dupa spiritul legii, si nu dupa litera ei, ajungem la o alta concluzie. Amintitele prevederi ale Ordonantei nr. 24 au rostul de a proteja actionarii SIF-urilor. Adica, administratorii SIF nu au voie sa faca plasamente exagerat de mari in actiunile unor societati, pentru ca o eventuala criza a acestora ar afecta rezultatele SIF. Dupa cum recunosc oficialii CNVM si ai BNR, actiunile BCR si BRD nu reprezinta deloc un risc pentru SIF-uri. Deocamdata, ramane un mister de ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Banca Nationala actioneaza in defavoarea actionarilor SIF tocmai pe baza unor prevederi legale menite sa apere interesele acestora.
SIF-urile, la judecata robotilor

4 aprilie 2002, 12:00
Ultima modificare în 4 aprilie 2002, 15:00
La mijlocul saptamanii trecute, viceguvernatorul Bancii Nationale, Mihai Bogza, a dat dispozitie bancilor la care SIF-urile detin peste 5% din actiuni sa vanda actiunile care depasesc aceasta limita. Fiecare SIF detine 6% din BCR si peste 5% din BRD si Banc Post. Temeiul legal al deciziei BNR este similar celui in baza caruia, cu o luna inainte, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare amendase (cu peste cinci miliarde lei) cele cinci SIF-uri: nerespectarea prevederilor Ordonantei nr. 24/1993.Con
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook