”Dacă se întâmplă ceva în această zonă există 22 de milioane de români, sau 20 cât om mai fi acum, care ar fi afectaţi. Dacă luăm ca exemplu numai Grecia, 20% din sistemul bancar românesc este un sistem legat de bănci greceşti, evident că tot ce se întâmplă în zona euro este pentru noi o prioritate maximă. Sigur, încă o dată vă spun, noi suntem sistem de culegere de informaţii, furnizăm aceste informaţii decidenţilor politici şi ar fi foarte important ca decidenţii politici, pe aceste teme mai ales, să aibă o coerenţă mai ales în ceea ce reprezintă şi luările de poziţie publice şi discuţiile care se poartă în diverse zone politice”, a afirmat Meleşcanu.

Potrivit acestuia, rapoarte SIE arată că actuala criză economică va mai dura şi va depinde foarte mult mai ales de capacitatea guvernelor naţionale de a gestiona această chestiune. ”În forma actuală, depăşirea crizei legate de finanţarea deficitelor bugetare ale statelor membre ale UE, dacă nu se rezolvă într-un an sau doi e puţin credibil că se vor rezolva după aceea. Deci va fi o primă parte din criză rezolvată, criza datoriilor externe ale ţărilor membre ale euro, după care va veni problema fundamentală a relansării economice, care se pune şi pentru România şi pentru celelalte ţări”, a declarat Meleşcanu.

Şeful SIE a arătat că împărtăşeşte preocupările legate de situaţia din zona euro, arătând că există în prezent o decizie politică fermă a marii majorităţi a ţărilor din UE membre ale zonei euro, în primul rând a Germaniei, de a găsi soluţii pentru păstrarea monedei unice. ”Decizia politică este extrem de importantă din punctul nostru de vedere, ea va reuşi să funcţioneze în măsura în care pe lângă politica UE şi hotărârea politică de a păstra vor putea şi ţările şi cele mai ameninţate, Grecia, dar mai e şi Spania, mai e Portugalia care sunt confruntate cu probleme de lichidităţi şi cu probleme de finanţare a datoriei externe, vor reuşi să găsească soluţii la aceste probleme. Ori, la ora actuală, probabil cea mai mare problemă este legată de Grecia”, a arătat şeful SIE.

Sursa: Agerpres