A fost nevoie de o adevarata partida de pocher intre actionarii principali ai Sicomed – Broadhurst Investments Limited, SIF Muntenia, SIF Oltenia si FPS care detin impreuna peste 50% din capitalul social, dar nici unul nu are pachetul de control, ca sa ajunga la aceasta decizie.
Doar cu o zi mai devreme, la prima convocare AGA, Broadhrust Investments (BI) le-a sevit celorlalti actionari prezenti o mica surpriza: cand era clar ca pentru realizarea cvorumului necesar intrunirii AGA era neaparat nevoie de cele 15% procente ale Broadhurst, reprezentantul acestuia s-a ridicat si a plecat, asa ca AGA era din nou amanata pentru a doua zi. Marti, Broadhurst si-a aratat iar muschii. Reprezentantul sau s-a prezentat intr-adevar la sedinta AGA, dar i-a avertizat pe ceilalti actionari ca, daca la noua emisiune de actiuni actionarii existenti nu vor fi tratati preferential fata de cei care vor participa la majorarea de capital prin oferta publica, Broadhurst nu se va inscrie oficial pe lista actionarilor prezenti in AGA. In ultimul moment, actionarii au cazut de acord ca pretul la noua emisiune sa fie de 2.500 lei/actiune, iar actionarii inregistrati la data de referinta (16 iulie 1999) sa poata plati in cadrul dreptului de preemtiune doar prima de emisiune si 30% din valoarea nominala a actiunii, restul urmand sa fie achitat in termen de trei ani. S-a mai hotarat in AGA ca actiunile nesubscrise prin dreptul de preemtiune sa fie oferite publicului prin oferta publica la un pret de 2500 lei/actiune, suma care va trebui achitata pe loc de subscriitori.
Decizia AGA deschide societatii Sicomed drumul spre capitalul atat de necesar; in acelasi timp, se ia startul pentru preluarea controlului celei mai mari societati de medicamente romanesti, iar in aceasta cursa, favoritul numarul unu este Broadhurst. Constituit ca un fond de investitii pentru piata romaneasca, Broadhurst Investments Limited, subsidiara a grupului de investitii american New Century Holdings, are peste 100 milioane dolari investiti in societatile romanesti. In lipsa unei legi care sa protejeze investitorii minoritari, Broadhurst si-a vazut in ultima vreme o serie de investitii periclitate din cauza politicilor duse fie de investitori majoritari privati, fie de catre FPS. Asa se face ca BI si-a schimbat in ultimii ani strategia, preferand sa achizitioneze pachete mari de actiuni care sa-i asigure un control cat mai mare asupra conducerii societatilor. Broadhurst a facut mai multe oferte publice de cumparare pentru societati listate pe RASDAQ, si este de asemenea actionar principal la mai multe societati listate la BVB. Sicomed este o alta societate unde Broadhurst este puternic angajat inca din iulie anul trecut, cand FPS a vandut prin oferta publica o parte din actiunile care-i mai ramasesera la Sicomed.
De fapt, Broadhurst avea toate motivele sa nu fie prea incantat de majorarea de capital dorita de Sicomed, cel putin nu in momentul de fata. Intentia fondului era, se pare, consolidarea pozitiei sale la Sicomed, in urma ofertei publice pe care FPS urmeaza sa o faca pentru actiunile care i-au mai ramas (15%), in perioada urmatoare. FPS a incheiat deja un contract de intermediere a ofertei sale cu un consortiu format din SVM Delta si Active International, care s-au obligat sa obtina un pret de 2.150 lei/actiune; putina lume s-a indoit ca in spatele ofertei celor doua SVM se afla interesul Broadhurst pentru Sicomed.
Interventia FPS a fost cea care a determinat in ultima clipa Broadhurst sa se aseze la masa alaturi de ceilalti actionari si sa voteze in favoarea majorarii capitalului social al Sicomed. Reprezentantul FPS a fost ferm: fara actuala majorare de capital, la Sicomed nu va mai avea loc nici o oferta publica din partea FPS.
Broadhurst a reusit totusi sa se asigure ca emisiunea celor 90 milioane de actiuni noi, prin care se va dubla capitalul social al Sicomed, nu o va scoate din joc pentru controlul societatii. Prin faptul ca in cadrul dreptului de preemtiune actionarii vor putea plati o parte din bani intr-o perioada de trei ani, se blocheaza, practic, orice alta majorare de capital in perioada respectiva. Cu asta, Broadhurst a vrut sa trimita un mesaj clar investitorilor avuti in vedere de CAIB Securities, care va intermedia oferta publica de actiuni Sicomed: de acum inainte, oricine vine trebuie sa tina cont de Broadhurst Investments. Problema ar putea interveni in momentul in care Sicomed va trebui sa mai apeleze la piata de capital si oricare din cei peste 100 mii de actionari care vor subscrie actiuni vor putea bloca accesul societatii la alte finantari.