Shaorma care nu îngrașă! Ce trebuie să scoți din ea ca să nu te îngrași?

Shaorma care nu îngrașă! Da, este posibil, dacă scoatem din ea anumite ingrediente „neprietenoase” cu silueta noastră.

Shaorma poate fi consumat și de oamenii care sunt la cură de slăbit sau care, pur și simplu, țin mult la aspectul fizic. „O shaorma cu de toate” poate ajunge până la 1.000 de kilocalorii, dar rețeta de bază are sub 400 de kilocalorii. Diferența de calorii provine de la lipie, sosuri și cartofi prăjiți.

Lipia conține mulți carbohidrați. Pentru a reduce aportul caloric, puteți alege o lipie integrală sau puteți mânca shaorma la farfurie, servită fără lipie. La fel, cartofii prăjiți conțin carbohidrați. Îi puteți înlocui cu alte legume, precum roșiile, castraveții proaspeți sau ardeii copți.

Majoritatea sosurilor conțin ulei și zahăr, fiind „neprietenoase” cu silueta noastră. Sosurile sunt un pericol atât în cazul mâncărurilor tip fast-food, cât și în cazul altor preparate culinare. O shaorma fără sos pare să îi lipsească gustul.

De ce? Simplu: sosul conține amidon modificat, potențiatori de arome și ulei rafinat, contribuind la senzația de consistență dorită. În aceste sosuri se regăsește adesea și „ulei de candelă”, extrem de dăunător pentru sănătate.

Spre exemplu, ketchupul are sirop de porumb, zahăr și potențiatori de arome. Această combinație determină creierul să perceapă produsul ca fiind plăcut, crescând astfel dorința de a-l consuma repetat. Dacă nu vreți să vă îngrășați, puteți renunța la ele. În schimb, pentru gust, puteți adăuga ierburi aromatice, castraveți murați sau zeamă de lămâie.

shaorma
Ce ingrediente ar trebui să elimini din acest preparat? / SURSA FOTO: Dreamstime

Rețeta originală de shaorma

În rândurile următoare, v-am pregătit o rețetă simplă de shaorma care nu îngrașă, pe care o poți pregăti rapid acasă.

Ingrediente pentru două porții:

  • pulpă de pui dezosată, fără piele;
  • două lipii integrale;
  • o roșie;
  • o ceapă tăiată;
  • mărar sau ierburi uscate;
  • usturoi;
  • 100 ml iaurt grecesc;
  • o linguriță de zeamă de lămâie;
  • humus (opțional);
  • varză sau frunze de salată;
  • ardei gras, castraveți;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare: Taie pulpele de pui, adaugă piper, sare și amestecă. Prăjește carnea fără ulei, ideal pe o tigaie tip grill. Pregătește sosul din iaurt grecesc, usturoi pisat, mărar și puțină zeamă de lămâie. Amestecă sosul și unge lipiile.

Dacă dorești, poți adăuga un strat subțire de humus pe lipie. Adaugă varza, roșia, ardeiul gras și carnea. Completează cu un strop de sos de usturoi, ceapă și castraveți. Rulează strâns lipia și las-o puțin pe o tigaie grill încinsă.