Dar tot experții spun că ar putea fi un dezavantaj. Oamenii de știință s-ar putea să nu poată prezice care tulpini de gripă vor domina următorul sezon gripal, iar asta va face dificilă crearea de vaccinuri eficiente.

Potrivit lui Rachel Baker, de la Institutul de Mediu High Meadows al Universității Princeton, sezonul gripal din acest an a fost „izbitor de diferit”, fără aproape niciun caz de gripă în emisfera nordică, în timpul iernii 2020-2021. Un sezon de gripă nu a existat nici în emisfera sudică.

Potrivit CDC, rata de spitalizare pentru sezonul de gripă 2020-2021 în America a fost de doar 0,7 la 100.000 de persoane, cea mai mică de când sunt urmărite datele privind gripa, în 2005.

Oamenii nu s-au mai testat

Un motiv ar putea fi pur și simplu lipsa testării gripei. Oficialii din domeniul sănătății au fost obligați să își concentreze resursele doar pe Covid-19, a declarat John McCauley, directorul Centrului mondial de gripă de la Institutul Francis Crick.

Dar un alt motiv major pentru scăderea cazurilor de gripă este distanțarea socială. Se estimează că aceste măsuri au condus la o scădere de 20% a transmiterii virusului respirator sincițial (RSV) în întreaga SUA, și probabil că a fost eficientă în stoparea răspândirii gripei.

„Este unul dintre semnalele clare că aceste intervenții funcționează”, a spus Baker.

În timp ce nivelurile istorice scăzute de gripă au scutit țara de ceea ce experții au numit „twindemic” (un sezon puternic de gripă care ar fi lovit pe fondul unui focar continuu de Covid-19) partea bună, dacă poate fi numită astfel, a pandemiei, ar putea avea un cost.

Potrivit Politico, lipsa unui sezon gripal 2020-2021 înseamnă că oamenii de știință au puține date pentru a crea vaccinuri eficiente în așteptarea sezonului gripal 2021-2022.

În mod tradițional, pentru a prezice care tulpini de gripă vor domina următorul sezon gripal, OMS convoacă experți de două ori pe an, pentru a examina datele privind răspândirea tulpinii gripale colectate de laboratoarele din întreaga lume.

În timpul întâlnirii pentru emisfera nordică, experții folosesc date despre ce tulpini afectează emisfera sudică pentru a prezice care tulpini vor atinge jumătatea nordică a globului câteva luni mai târziu. Apoi, un comitet consultativ al FDA examinează aceste recomandări pentru a decide cum va autoriza vaccinurile antigripale pentru anul următor, relatează Politico.

Dar unii experți și-au exprimat îngrijorările cu privire la viitorul sezon gripal în contextul unei „țări obosite de pandemie”, mai ales dacă nu se poate dezvolta un vaccin antigripal extrem de eficient.