China a făcut un anunț cutremurător. Mai exact, în această țară a fost depistat primul caz din lume de gripă aviară H10N3 la om. Este vorba de un bărbat în vârstă de 41 de ani din provincia Jiangsu din estul Chinei. El a fost confirmat ca fiind primul caz uman de infecţie cu tulpina H10N3 a gripei aviare, a declarat marţi Comisia Naţională de Sănătate (NHC) din China, relatează Reuters.

Bărbatul, rezident al oraşului Zhenjiang, a fost internat în spital pe 28 aprilie după ce a dezvoltat febră şi alte simptome, a declarat NHC într-un comunicat. El a fost diagnosticat cu virusul gripei aviare H10N3 pe 28 mai, dar nu s-au oferit detalii despre modul în care bărbatul a fost infectat cu virusul.

Cum se transmite noua tulpină descoperită în China

Întrebarea care îi macină pe toți cei care aud de această tulpină este, automat, dacă urmează o nouă pandemie. H10N3 este o tulpină patogenă scăzută sau relativ mai puţin severă a virusului şi riscul de răspândire pe scară largă este scăzut, a adăugat NHC.

Bărbatul era stabil şi gata să fie externat din spital. La observarea medicală a contactelor sale apropiate nu au fost găsite alte cazuri.

Multe tulpini diferite de gripă aviară sunt prezente în China şi unele infectează sporadic oamenii, de obicei cei care lucrează cu păsări de curte. Nu a existat un număr semnificativ de infecţii umane cu gripă aviară de când tulpina H7N9 a ucis aproximativ 300 de persoane în perioada 2016-2017. În plus, cu ceva vreme în urmă, doi experți chinezi au avertizat că pericolul poate veni de la virusul gripei aviare, H5N8. Agentul patogen este mai vechi și circulă în Europa din 2014, provocând focare, susțin virusologii chinezi Weifeng Shi și George Gao, a căror lucrare a fost publicată în revista Science

Totuşi acest caz este aparete deorece niciun alt caz de infecţie umană cu tuplina H10N3 nu a fost raportat anterior la nivel global, a spus NHC.

Sursa foto: Dreamstime