În acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de stat, va stabili măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii reaminteşte că, în săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale. Până la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la  risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei MS.

Explozie de cazuri de gripă în şcoli

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități. Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în clase din 9 unități de învățământ din București.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Măsuri de prevenţie pentru coronavirusul asiatic

Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis DSP definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie. Experţi în sănătate publică susţin că pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări.Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș, avertizează că virusul reprezintă un pericol major la nivel global, ce are o rată a mortalității extrem de ridicată. Medicul a mai spus că „măsurile de prevenție sunt cele clasice. Aceste virusuri pleacă de la animale. Primele simptome sunt clasice, de gripă, abia după aceea apar complicațiile”.