Fostul lider PDL Sever Voinescu a venit cu o serie de informații importante într-o postare pe LinkedIn, după ce Viena a blocat aderarea României la Spațiul Schengen în cadrul votului din Consiliul JAI de săptămâna trecută.

Sever Voinescu, acuzații dure la adresa băncilor austriece din România: Chiar mi se pare o mică obrăznicie să te lauzi cu sprijinul

În prezent, acesta spune că este o obrăznicie ca băncile austriece din România, BCR și Raiffeisen să se laude că finanțează mii de afaceri românești, în condițiile în care banii lor au venit tot din România.

„E ceva ce mă irită în comunicatele celor două mari bănci austriece de la noi și aș vrea să întreb ceva pe cei de-aici, care știu mai bine decît mine cum e cu băncile acestea, să văd dacă iritarea mea se justifică sau nu.

Aceste bănci zic că susțin nu știu cîte mii de afaceri românești, finanțîndu-le. Cred asta. Dar banii cu care ei finanțează aceste afaceri sînt veniți din Austria?
Dacă ei finanțează economia românească cu bani din Austria, nimic de zis. Ba chiar m-aș gîndi să renunț la micul meu boicot. Dar dacă ei finanțează afacerile românești cu banii realizați din operațiunile lor pe piața românească, chiar mi se pare o mică obrăznicie să te lauzi cu sprijinul pe care-l dai economiei românești. De ce?

Mai întîi, pentru că orice bancă face asta, fie ea din Olanda, din Grecia, din America, din România, de unde vreți. Deci, cu sau fără aceste bănci austriece, afacerile românești finanțabile tot găseau finanțare bancară. O face banca austriacă , așa cum o face orice altă bancă, după aceleași reguli (în mare), cu banii realizați în România, de pe urma economiei românești.

În al doilea rînd, aceste finanțări nu aduc profit băncii? Caz în care, corect e să spui așa: afacerile românești au nevoie de capital, noi le furnizăm capitalul care le pune pe picioare (economia noastră mulțumește băncilor austriece!), iar ei ne plătesc pe noi pentru asta (băncile austriece să mulțumească economiei noastre, că din ea trăiesc). Deci, win-win. Prin urmare, băncile austriece sprijină afacerile românești și afacerile românești sprijină băncile austriece. E așa?

Așadar, întreb pe cei de-aici, care știu: banii cu care băncile austriece finanțează afacerile românești vin din Austria sau vin din piața românească?”, a scris Sever Voinescu pe LinkedIn.

Erste Group, din care face parte și BCR, are minus 32% pe Bursa de la Viena în 2022

Acţiunile Erste Group Bank (simbol bursier EBS), cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, care din 2005 deţine BCR, afişează un declin de 32% pe Bursa de Valori din Viena de la începutul anului.

În acest interval, valoarea de piaţă a grupului a coborât cu aproximativ 7 mld. euro la 12,1 mld. euro, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Yahoo Finance. ATX, benchmark-ul pieţei de capital din Austria, are minus 19% în 2022, în vreme ce, la Bucureşti, indicele BET a pierdut 7,4%, potrivit BVB. Indi­cele Stoxx 600 Banks, care urmăreşte sectorul bancar din Europa, s-a depreciat cu 4,6%.

De-a lungul primelor trei trimestre ale anului, Erste a înregistrat un venit net din dobânzi de 4,38 mld. euro, în urcare cu 19,5% faţă de ia­nuarie-septembrie 2021 datorită noilor politici monetare ale băncilor centrale. Profitul opera­ţional a atins 2,88 mld. euro, plus 11,3%.