Candidat la funcţia de ministru al finanţelor şi economiei, liderul Regiunilor Unite ale Serbiei (URS), Mladjan Dinkic, a anunţat că la bugetul de stat mai sunt bani doar până în luna august pentru achitarea pensiilor şi salariilor. Noul guvern va trebui să se împrumute suplimentar, iar Dinkic a anunţat că pentru aceste necesităţi s-ar putea să asigure bani din creditele destinate investiţiilor. Se preconizează ca o parte din creditul acordat de Federaţia Rusă pentru revitalizarea căilor ferate, care este în valoare totală de 800 milioane dolari, să fie trecută la bugetul de stat şi se va solicita ca o parte din creditul primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de asemenea să fie folosit pentru necesităţi bugetare.
"În sfera economică, vechiul guvern a lăsat noului guvern o situaţie dramatică a finanţelor publice, multe instituţii bugetare inutile şi o serie de proaste soluţii legislative" – subliniază Aleksandar Stevanovic de la Centrul pentru o piaţă economică liberă din Belgrad. Faptul că la buget există bani de pensii şi salarii doar până în luna august demonstrează că în prima parte a anului s-a cheltuit mai mult decât era posibil în mod real – apreciază Stefanovic şi adaugă că "noul guvern va trebui să fie rezonabil, să declare că Serbia este la un pas de faliment, că s-a cheltuit mai mult decât se putea şi că ne va fi mai rău dacă se va continua în acest ritm. Aceasta înseamnă că singura opţiune pentru Serbia este ca toţi să economisească. Mai exact nu toţi, deoarece cei din sectorul privat economisesc de mult, ci cei care lucrează în sectorul public şi primesc salarii de la bugetul de stat şi care vor trebui să împartă aceeaşi soartă cu restul societăţii".
Situaţia pe care o anunţă Mladjan Dinkic, în care banii pentru investiţii sau banii de la FMI vor fi orientaţi spre bugetul de stat nu reprezintă o soluţie bună – avertizează Stefanovic. "Aceasta nu este o soluţie bună şi nu aşa putem să acoperim necesităţile bugetare, deoarece la anul viitor va fi şi mai greu. Serbia poate fi salvată doar prin economisiri şi reforme care în 3-4 ani ne vor scoate la capăt. După declaraţia lui Dinkic că trebuie să ne îndatorăm suplimentar nu văd o hotărâre fermă de a se merge în direcţia bună şi de aceea mă tem că nu se va face suficient pentru reducerea cheltuielilor publice" – consideră Stefanovic.
Sasa Djogovic de la Institutul pentru cercetarea pieţii, apreciază că dacă se va continua cu aceeaşi practică de inducere în eroare a opiniei publice în ce priveşte situaţia economiei Serbiei foarte uşor se va ajunge la scenariul grecesc.
De altfel, Djogovic spune că Serbia deja este în faliment. "Se poate spune că Serbia, fără ajutorul FMI, se află în prima fază de faliment, deoarece dacă nu se pot acoperi toate obligaţiile faţă de utilizatorii de resurse bugetare, fără îndatorări suplimentare, înseamnă că încet, dar sigur, se intră în faliment, mai ales că se găsesc tot mai puţini creditori dispuşi să acorde sprijin. Pentru a evita ca situaţia să devină mai gravă este necesar sprijinul FMI, care va fi garantul implementării de noi politici economice" – este de părere Djogovic.
Această nouă politică economică înseamnă îngheţarea pensiilor şi salariilor pentru o anumită perioadă, reforma sistemului public, reducerea subvenţiilor, reevaluarea taxelor parafiscale, precum şi inevitabila majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată – subliniază Djogovic şi adaugă că nu consideră bună intenţia ca banii de la investiţii să finanţeze cheltuielile din sectorul public.
"Dar poate vor găsi soluţii mai bune, decât aceea de a se împrumuta de pe piaţa financiară internaţională pentru că aceasta va deternmina o scădere a ratingului de ţară" – apreciază Djogovic.
Stevanovic consideră că noul guvern n-ar trebui să aibă probleme în ce priveşte găsirea unor experţi capabili, deoarece aceştia nu trebuie să fie angajaţi politic. Pentru reformele economice mult mai importantă este voinţa politică, dar un guvern format din reprezentanţii socialiştilor, Partidului Pensionarilor şi URS cu greu va fi pregătit să înfăptuiască reformele necesare – consideră Stevanovic.
SURSA: RADOR