Instituțiile financiare non-bancare vor avea acces la conturile bancare ale persoanelor odată cu implementarea, în România, a unei directive europene, printr-un proiect de lege adoptat tacit de Senat.

Concret, este vorba Directiva 2015/1366, care trebuia transpusă deja în dreptul intern. Comisia Europeană i-a solicitat României să transpună directiva, iar Parlamentul s-a conformat, printr-un proiect de lege care a trecut tacit de Senat acum câteva zile, trebuind să treacă și de Camera Deputaților pentru a se aplica.

Astfel, cei care dețin conturi bancare vor putea folosi serviciile financiare ale unor terțe persoane, um ar fi comercianții sau alte instituții ne-bancare care oferă servicii financiare.

Prin accesul direct la conturile celor ce doresc acest lucru, calitatea serviciilor va crește, pe fondul concurenței: din moment ce vor putea folosi infrastructura bancară, este de așteptat ca tot mai multe entități care oferă servicii financiare să intre pe piață.

În prezent, prevedeile din proiectul de lege sunt imposibil de aplicat: prin controlul exclusiv asupra conturilor bancare, băncile dețin practic monopolul pe serviciile financiare oferite pe piață.