În zilele noastre, ar fi greu să găsești pe cineva care să nu fi citit despre plasticul din oceane și impactul lui oribil asupra viețuitoarelor marine. Au apus vremurile în care oamenii trebuiau convinși că există o criză a plasticului. Azi, cu greu vom găsi pe cineva care să nu fie conștient că poluarea cu plastic nu mai este ceva ce putem ignora. Deși acum am putea da vina pe Covid și creșterea consumului de mâncare comandată, care vine ambalată la pachet, sau pe lipsa coșurilor de gunoi, nimic din asta nu poate explica de ce producția de plastic se va dubla până în 2030, notează The Journal.

O echipă de cercetare a estimat recent că o treime din deșeurile de plastic trimise de Irlanda pentru reciclare nu vor fi reciclate, 3% din acestea ajungând în mediul marin. Având în vedere că Irlanda produce 300 de milioane de tone de plastic pe an, putem spune că nouă milioane de tone de deșeuri de plastic irlandez ajung în mare în fiecare an.

Microplastice, în Groapa Marianelor și pe Everest

Natura vicleană a acestui material creat de om este atât de profundă, încât microplastice s-au descoperit și în Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, dar și la mare înălțime, în nordul muntelui Everest.

Studiul realizat de NUIG și UCC evidențiază modul în care gunoiul marin și microplasticul pot afecta animalele și chiar ecosistemele în moduri încă neanalizate.
Microplasticul este peste tot. Influențează solul și creșterea plantelor, este consumat de floră și faună și acționează ca vector pentru substanțe care contaminează, se mai arată în studiu.

Mandy Barker este un fotograf care a documentat efectele poluării cu plastic. O fotografie realizată de ea prezintă sute de bucăți de plastic colorat car pot părea o imagine frumoasă. Fotografia are însă o explicație: ceea ce se vede sunt, de fapt, rămășițele stomacului unui pui de pescăruș mort din cauza ingerării deșeurilor de plastic.

”Vă mai amintiți de sticlele de lapte din sticlă?”

Nu cu mult timp în urmă, plasticul nu era atât de răspândit. Vă mai amintiți de sticlele de lapte care erau din sticlă? Saude fructele și legumele care se vindeau fără pungi sau în diverse ambalaje? Din păcate, reciclarea nu este răspunsul la această problemă, ci doar o mică parte a soluției generale. Doar 9% din totalul plasticului care a fost produs vreodată a fost reciclat.

Există soluții care ar reduce cantitatea de plastic

Cu toate acestea, există soluții care ar reduce drastic cantitatea de plastic pe care o producem în Irlanda.
Avem nevoie de centre de reumplere pentru supermarketuri. Franța a introdus legislația care impune, până în 2030, ca 20% din suprafața unor supermarket-uri să fie echipată cu sisteme de reumplere. În loc să cumpărăm paste sau orez în pungi de plastic, le putem cumpăra vrac și chiar la un preț mai mic. De asemenea, ar trebui introdusă raportarea obligatorie corporatistă privind reducerea plasticului. E nevoie ca magazinele și companiile să fie 100% transparente în ceea ce privește cantitatea de plastic pe care o produc.