Pfizer / BioNTech intenționează să solicite în curând autorizarea unui vaccin Covid-19 pentru copiii cu vârsta sub 12 ani. Se speră ca astfel să se asigure o protecție mai mare populației care devine mai vulnerabilă pe măsură ce iarna se apropie, relatează CNN.

„Este o chestiune de zile, nu de săptămâni”, a declarat pentru ABC News directorul companiei Pfizer, Albert Bourla, referindu-se la momentul în care compania va transmite FDA datele necesare pentru aprobarea vaccinului pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

CNN notează că, în prezent, vaccinurile Covid-19 sunt aprobate numai pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani. Acest lucru provoacă îngrijorare în rândul experților în sănătate, pe măsură ce infectările în rîndul copiilor cresc, școala a început iar varianta Delta este mai transmisibilă.

Aproape 26% din toate cazurile de Covid-19 din SUA sunt raportate la copii, potrivit datelor publicate de Academia Americană de Pediatrie. O medie de 266 de copii au fost spitalizați cu Covid-19 zilnic, săptămâna trecută, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Odată ce datele de la Pfizer / BioNTech vor fi incluse, vor trebui să treacă prin două comisii. Mai întîi pe la Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) și apoi pe la CDC, a declarat analistul medical, dr. Johnathan Reiner. ”Dacă datele vor apărea săptămâna aceasta, ar fi probabil să ajungă in comisie până la sfârșitul lunii octombrie”, a adăugat el.

Rainer a explicat că, fiind vorba de un vaccin pentru copii, există o mulțime de date care trebuie analizate.

Acesta este un vaccin pentru copii, astfel încât obținerea corectă a dozei – în ceea ce privește eficacitatea și efectele secundare – este crucială, a spus Reiner.

Dar chiar și atunci când un vaccin devine disponibil, vaccinarea copiilor va fi o misiune dificilă. Mai puțin de jumătate dintre adolescenții americani sunt complet vaccinați, potrivit unei analize CNN a datelor CDC.

Fostul responsabil FDA, dr. Scott Gottlieb, a declarat că îi încurajează pe părinți să își vaccineze copiii. „Acesta este un agent patogen periculos”, a declarat Gottlieb pentru CNN. „Știm că acest virus are consecințe pe termen lung pentru mulți oameni care îl contractează, inclusiv pentru copii”, a adăugat el.

În plus, pe măsură ce SUA intră în sezonul gripal, cererea de teste va crește, iar medicii încearcă să stabilească dacă simptomele asemănătoare gripei sunt provocate de Covid-19 sau virusul gripal.