Chuck Schumer și-a văzut visul cu ochii: acela de a fi liderul majorității democrate din Senat. El și-a asumat astfel responsabilitatea de a scoate ambele tabere dintr-un blocaj partizan în era post Trump, după ce Congresul a trecut prin momentul 6 ianuarie de Capitoliu. “Trebuie să-mi trag sufletul, la câte se întâmplă acum”, a spus Schumer la doar câteva minute după ce a fost declarat șeful majorității democrate.

Prin urmare, este de așteptat ca Schumer să mențină unitatea în caucusul democratic, adunând în același timp sprijinul republican asupra viitoarei legislații. Mai ales în ceea ce privește crizele economică și de sănătate publică, elemente centrale ale agendei politice a lui Joe Biden, potrivit NationalInterest.

Dar nici după o săptămînă, Schumer a suferit deja o înfrângere din partea republicanilor. Aceștia au respins agenda internă a lui Biden și s-au opus sprijinirii unei noi măsuri de redresare, de a pompa fonduri federale în economie și pentru milioane de americani. Asta după ce Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor bipartisan de 900 miliarde de dolari. De asemenea, o serie de lideri și-au manifestat opoziția în a colaborara cu Schumer pentru adoptarea rapidă a legislației.

Comitetul de campanie al lui Schumer, care a urmărit constant doborârea majorității republicane din Capitol Hill este acum prins în menghina politicii. Devine tot mai clar că liderul majorității democrate are nevoie ca de apă de coopererea cu republicanii pentru a bifa rapid căsuțele de pe agenda legislativă a lui Joe Biden. Și pentru a atenua presiunile tot mai mari ale stângii.

Nu trebuie uitat că liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a fost criticat în trecut de grupurile de campanie ale lui Schumer pentru salvarea Wall Street și acordarea de scutiri fiscale. Schumer a votat și împotriva nominalizării lui Elaine Chao, soția lui McConnell, la postul de secretar al Transporturilor, în administrația Trump.

Experții consideră că diferențele de opinie din rîndul propriului partid vor fi cel mai mare obstacol pentru Schumer în următorii doi ani. Robert Shapiro, profesor și fost președinte al Departamentului de Științe Politice de la Universitatea Columbia, a sugerat că Schumer trebuie să folosească toate aripile partidului pentru a echilibra și Stânga și Dreapta. În ciuda presupusei unități democratice, membrii de extremă stânga din Partidul Democrat l-au criticat pe Schumer că și-a folosit legăturile de pe Wall Street pentru a strânge fonduri și a ajunge la putere în Senat.

Democrații au avut nevoie de aproape un deceniu pentru a prelua controlul asupra Camerei Superioare, așa că Schumer se află sub presiune uriașă pentru a susține prioritățile administrației Biden. Și nu va fi deloc simplu să împace și extrema stânga și moderații din partid.