“Numărul poliţelor de asigurare împotriva dezstrelor a crescut în ultimii ani însă know-how pe partea de administrare a daunelor din catastrofe naturale din păcate nu prea există la momentul de faţă în România”, spune, într-un amplu interviu pentru Capital, Mihail Tecău, şeful Omniasig, cea mai mare companie de asigurări din România după primele şase luni ale lui 2012. Potrivit acestuia, un cutremur major va avea loc în România mai devreme sau mai târziu, situaţie în care unele companiii de asigurare ar putea fi prinse descoperite. “Mai devreme sau mai târziu o catastrofă va avea loc. Nu vom putea evita acest lucru. Riscul există la momentul de faţă, este aproape de noi şi sper să poată fi administrat .”, a spus Tecău.
Pagubele s-ar ridica la nivelul a miliarde de euro, bani pe care societăţile de asigurare din România nu îi deţin în propriile vistierii. În aceste condiţii,nivelul primelor pe care fiecare companie în parte îl cedează în reasigurare este extrem de important.

Cum şi cât se protejează societăţile de asigurare

Totuşi, după cum a mai arătat Capital, în România există societăţi de asigurare care apelează foarte puţin la această formă de protecţie. “Ştiţi foarte bine că la cutremurul din 77 au fost pagube de cel puţin 3 miliarde de dolari.  Numărul de poliţe pe fiecare societate în parte îl ştiţi, multiplicaţi cu dauna medie şi vedeţi expunerea care există. Proporţia de distrugere în caz de cutremur, chiar şi în cel  mai fericit scenariu, este imensă. Dacă banii respectivi îi găseşti în vistieria companiei atunci e simplu de acoperit, dacă nu îi găseşti îţi trebuie reasigurare.”, mai spune şeful Omniasig.
Potrivit calculelor Capital, bazate pe datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurarea şi Reasigurare şi luând în considerare o daună de doar 5.000 de euro pe fiecare poliţă în parte arată că în România există societăţi de profil care ar trebui să plătească sute de milioane de euro în situaţia în perspectiva unui dezastru major.
Tecău arată că societatea pe care o conduce este pregătită chiar şi pentru o calamitate de proporţia celei din 1977. “Tratatul de catastrofă pe care îl avem are o răspundere la momentul de faţă care ne poate asigura cel puţin dezastrul care a fost la cutremurul din 77. VIG(acţionarul majoritar al Omniasig şi Asirom)  are o mare aplicare pentru protecţia pe dezastre naturale. E clar, în momentul în care se întâmplă un dezastru natural nu vrei ca numele tău să fie asociat cu ideea de rău-platnic sau să îţi vezi numele prin ziare. Şi atunci pe riscul de catastrofă avem un program foarte bun.”, continuă Tecău. Reasigurarea presupune ca societatea care emite poliţa să cedeze o parte din prima încasată către o altă companie specializată în reasigurare. În funcţie de procentele cedate, reasigurătorul îşi asumă şi riscul în caz de catastrofă.

“Asigurarea obligatorie nu poate funcţiona în actuala formulă”

Potrivit şefului Omniasig, nici Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, organism înfiinţat prin lege, nu are mari şanse de reuşită în actuala sa formă.”Legea trebuie să fie clară. La momentul de faţă legea vorbeşte despre asigurarea obligatorie dar şi despre asigurarea facultativă. La un moment dat trebuie definit ce înseamnă PAID anume dacă revine la ceea ce a fost în prima fază a legii, care spunea că un cetăţean în primul rând trebuie să-şi cumpere poliţa PAD şi abia după aceea decide dacă ia şi o poliţă facultativă. Dacă se întâmplă acest lucru atunci obligaţia pe care o are PAID-ul este să atragă toţi jucătorii de pe piaţă(nr: în prezent doar 13 companii sunt acţionari ai Pool-ului) pentru că în momentul în care sunt jucători în afara pieţei atunci lucrurile cred că nu  merg. În al doilea rând, cred că , la momentul acesta în care societăţile acţionare sunt concurente chiar cu Pool-ul, PAID nu poate funcţiona. În momentul schimbării legii, PAID  a început să fie distrus  chiar de către proprii acţionari. Deci, dacă va merge aşa va merge către distrugere”, crede Tecău.
Menţionăm că, la momentul apariţiei legii privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, prevederile spuneau că toţi proprietarii sunt obligaţi să deţină o poliţă emisă de Pool, indiferent dacă au sau nu şi o asigurare facultativă. Ulterior, legea a fost modificată în sensul în care cei care au deja o asigurare facultativă nu mai sunt obligaţi să facă şi una obligatorie.

Luni, pe Capital.ro, veţi putea găsi interviul pe larg cu amănunte în premieră despre fraudele în asigurări, creşterile de preţuri pe zona auto şi multe altele.