Informația cu privire la accidentul aviatic a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Edward Gabkwet.

Militarul în vârstă de 54 de ani a fost numit în fruntea armatei la 26 ianuarie de preşedintele nigerian Muhammadu Buhari, aflat sub tirul criticilor după luni de grave deteriorări ale situaţiei de securitate din Nigeria, transmite AFP.

Șeful Armatei nigeriene, ucis în accidentul aviatic

“Prăbuşirea unui avion al forţelor aeriene s-a produs spre orele serii în apropierea aeroportului internaţional Kaduna. Cauzele accidentului nu sunt cunoscute deocamdată”, a indicat aviaţia militară într-un comunicat.

Solicitat telefonic de AFP în legătură cu decesul şefului armatei în acest accident aviatic, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene a răspuns: “Da, este adevărat, un comunicat este în curs de redactare”.

Moartea şefului armatei nigeriene intervine la două zile după ce liderul grupării jihadiste Boko Haram, Abubakar Shekau, a fost grav rănit în nord-estul ţării în urma unor ciocniri cu luptătorii unui grup jihadist rival. Armata nigeriană luptă împotriva insurgenţei jihadiste din nord-estul ţării încă din 2009, un conflict care a făcut mai mult de 40.000 de morţi şi a forţat peste două milioane de oameni să refugieze.

Nord estul Nigeriei, pradă jihadiștilor

Nord-estul Nigeriei este pradă unei insurecţii jihadiste de peste zece ani. Acest conflict, care a început cu atacurile Boko Haram în 2009, a făcut până acum peste 40.000 de morţi şi a forţat circa 2 milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele. Violenţele s-au extins de asemenea în Niger, Ciad şi în Camerunul vecin.

Abubakar Shekau şi gruparea sa au răpit în 2014 aproape 300 de adolescente dintr-un pensionat din Chibok, suscitând indignare pe plan internaţional.

În 2016, gruparea s-a scindat în două: de o parte facţiunea istorică, cea condusă de Abubakar Sheku, care controlează regiunea din jurul pădurii Sambisa, pe de altă parte Iswap, recunoscută de organizaţia Stat Islamic şi al cărei bastion de află în jurul lacului Ciad.

Cele două grupări luptă împotriva armatei nigeriene, însă confruntări au loc şi între ele, pentru control asupra teritoriului. În ultimii ani, Iswap şi-a sporit puterea, câştigând teritorii şi lansând atacuri mai sofisticate.

Sursă foto: Dreamstime