Liderul grupării jihadiste Boko Haram din Nigeria, Abubakar Shekau, a fost grav rănit într-o tentativă de sinucidere. Acesta a încercat să se omoare pentru a evita să fie capturat de grupările jihadiste rivale legate de gruparea Stat Islamic din nord-estul Nigeriei. Informațiile au fost anunțate încă de joi pentru AFP două surse apropiate serviciilor de informaţii.

Abubakar Shekau, încercuit de ISIS

După o serie de lupte împotriva combatanţilor grupului rival Stat Islamic în Africa de Vest (Iswap), Abubakar Shekau şi mai mulţi dintre oamenii săi au fost încercuiţi miercuri în bastionul lor, din pădurea din Sambisa.

“Pentru a evita să fie capturat, Shekau şi-a tras un glonţ în piept, iar glonţul a trecut prin umărul său. Acesta a fost grav rănit”, a transmis una dintre surse.

Totuși, unii dintre combatanţii săi au reuşit să fugă şi l-au luat cu ei. O a doua sursă din cadrul serviciilor de informaţii a afirmat pentru AFP că Abubakar Shekau a fost grav rănit după ce a activat explozivi în casa unde s-a refugiat cu oamenii săi. Contactate de AFP, armata şi autorităţile nigeriene nu au oferit nicio informaţie.

Nord estul Nigeriei, pradă jihadiștilor

Nord-estul Nigeriei este pradă unei insurecţii jihadiste de peste zece ani. Acest conflict, care a început cu atacurile Boko Haram în 2009, a făcut până acum peste 40.000 de morţi şi a forţat circa 2 milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele. Violenţele s-au extins de asemenea în Niger, Ciad şi în Camerunul vecin.

Abubakar Shekau şi gruparea sa au răpit în 2014 aproape 300 de adolescente dintr-un pensionat din Chibok, suscitând indignare pe plan internaţional.

În 2016, gruparea s-a scindat în două: de o parte facţiunea istorică, cea condusă de Abubakar Sheku, care controlează regiunea din jurul pădurii Sambisa, pe de altă parte Iswap, recunoscută de organizaţia Stat Islamic şi al cărei bastion de află în jurul lacului Ciad.

Cele două grupări luptă împotriva armatei nigeriene, însă confruntări au loc şi între ele, pentru control asupra teritoriului. În ultimii ani, Iswap şi-a sporit puterea, câştigând teritorii şi lansând atacuri mai sofisticate.