Președintele României, Klaus Iohannis a vorbit despre setul de măsuri pe care Uniunea Europeană îl va lua astfel încât să asigure securitatea energetică a țărilor membre. În acest sens, șeful statului susține că viitoarele măsuri trebuie să aibă în vedere Republica Moldova și Ucraina.

Menționăm faptul că declarația a fost făcută la finalul discuției pe care Klaus Iohannis a avut-o joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez.

Totodată, el a ținut să sublinieze și faptul că obiectivul asigurării securității energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge, în contextul războiului din Ucraina, să aibă o importanță strategică sporită.

Securitatea energetică, o prioritate

Alături de reprezentantul Spaniei, Iohannis a analizat strategiile care pot fi implementate. El susține că Spania și România au opinii convergente care privesc dezvoltarea infrastructurii de transport energetic, dar și asigurarea interconectărilor între statele membre și creșterea producției și a capacităților de stocare.

Klaus Iohannis adaugă că România este dispusă în acest sens să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizonării cu gaze multiple din surse multiple

„Din discuțiile pe care le-am avut astăzi a reieșit clar că România și Spania au opinii convergente cu privire la importanța pe care o acordă dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurări interconectărilor între statele membre, creșterii producției și a capacităților de stocare.

Ce poate să facă România

România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizonării cu gaze multiple din surse multiple. Măsurile necesare pentru diminuarea impactului evoluției prețurilor la energie asupra consumatorilor europeni, așa cum am spus deja, ne preocupă și vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiate”, a explicat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, șeful statului a subliniat și faptul că strategia UE trebuie să țină cont de Republica Moldova și Ucraina. El a subliniat faptul că cele două state vecine ale României au nevoie de un ajutor ”nemijlocit”.

„Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei. Este ceea ce am susținut și astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit”, a mai precizat Klaus Iohannis la finalul întâlnirii.