Piftia este unul dintre cele mai iubite preparate de către români, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, multe dintre gospodinte se tem să facă piftie, deoarece pare un preparat greu de făcut. Totodată, există riscul ca piftia să nu se închege. Iată rețeta pentru cea mai bună piftie și ce trebuie să faci pentru a se închega bine acest preparat preferat de români.

Ingredientele necesare pentru o piftie perfectă

  • 1/2 căpățână de porc
  • 4 adidași de porc(copite)
  • o bucată rasol de porc
  • 5 litri de apă
  • 1 lingură de sare
  • 2 căpățâni de usturoi
  • piper boabe
  • 2 morcovi
  • o ceapă

Modul de preparare

Curățăm bine carnea de porc și o pârlim, dacă este cazul, apoi o spălăm și o porționăm în bucăți mai mici. Lăsăm bucățile de carne în apă rece 1-2 ore pentru a se scurge sângele. Le clatim bine cu apă rece și le punem la fiert în apă cât să fie acoperite cu o palmă deasupra. Punem vasul cu carnea la fiert, la foc mare până începe să clocotească și se formează spumă.

Îndepărtăm bine spumă, reducem intensitatea focului la minim și lăsăm carnea să fiarbă până se desface singură de pe oase. Când începe să se pătrundă, adăugăm sarea, câteva boabe de piper și legumele curățate și tăiate sferturi.

După ce carnea este bine fiartă, scurgem zeamă printr-o strecurătoare deasă și o lăsăm să se tempereze 10 minute. Curățăm usturoiul, îl pisăm cu puțină sare că pentru mujdei și îl adăugăm în zeamă de piftie.

Porționam carnea în boluri, sau castroane. Lăsăm lichidul să ia gust de usturoi 10-15 minute, apoi îl strecurăm bine și îl punem peste carnea din vase. Dăm vasele la rece de pe o zi pe altă, pentru a se gelifia lichidul.

Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfurie şi să o băgaţi puţin la frigider.