Situația se complică în România din cauza secetei. Astfel, fermierii au început irigarea terenurilor în plină lună noiembrie, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată.

Mai mult, prognozele pentru perioada imediat următoare nu sunt favorabile deloc, în condițiile în care în anumite parți ale țării nu a mai plouat de aproape două luni, iar debitul Dunării se află la jumătate din cât ar trebui să fie în mod normal pentru această perioadă.

Secetă cruntă în România. Dunărea atinge debitul minim istoric

Ravagiile provocate de secetă se pot observa cel mai bine pe Dunăre. Debitul fluviului a scăzut la jumătate, iar navele abia îşi mai pot croi drum pe apă. O soluție ar fi dragarea canalelor, însă și asta a devenit o misiune aproape imposibilă.

Potrivit prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării – în secțiunea Baziaș – va ajunge în data de 14 noiembrie în jurul valorii de 2500 mc/s”, a anunțat Apele Române.

Oficialii au anunțat de asemenea că debitul minim istoric pe Dunăre la intrarea în țară s-a înregistrat în 2003 și a fost de 1500 mc/s.

Fermierii irigă în plină toamnă

Fermierii din zona Dunării sunt deja resemnaţi, deoarece toate culturile sunt compromise şi au ajuns să stoarcă orice picătură de apă pentru a mai salva ceva de pe câmp. Mai mult, pentru cei care încă se mai încumetă să iasă pe Dunăre, riscurile sunt uriașe din cauza adâncimii foarte reduse a apei.

În luna august 2022, cele mai afectate judeţe din România erau Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Problemele apar în special acolo unde nu există un sistem de alimentare centralizat, iar necesarul de apă este asigurat cu preponderenţă din puţuri sau foraje. În unele județe chiar nu a mai plouat nici măcar o picătură încă de atunci.

Administrația Națională „Apele Române” anunță că în acest moment nu există secțiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, unde se înregistrează debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă sub aspect cantitativ.

„În luna noiembrie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50–80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, pe cursul inferior al Moldovei, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Râmnicu Sărat, Bârlad şi Jijia”, se arată în comunicatul comunicatului publicat de Apele Române.