Liberalul Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit, duminică seara, despre un subiect foarte actual în spaţiul public din România: plagiatul.

Ministrul Cercetării crede că totul ar trebui să înceapă cu un cod de onoare asumat de studenţi

Ministrul, care este şi preşedinte al organizaţiei PNL Sector 1, este de părere că toleranţa ar trebui să fie zero în cazul plagiatelor şi a subliniat că doctoratul se face atunci când cineva are o contribuţie de adus literaturii de specialitate.

Invitat la Prima News, Sebastian Burduja a oferit drept exemplu Universitatea americană Stanford, acolo unde a studiat şi unde există un cod de onoare al studenţilor.

„Toleranţă zero. Asta e politica în spiritul în care am fost educat şi la Stanford şi la Harvard. La Stanford ai un cod de onoare pe care ţi-l asumi ca student.

La examene, profesorul iese din sală, deci teoretic poţi să faci ce vrei, dar nimeni nu îşi permite pentru că, în loc de doi ochi care te monitorizau, ai 100-200-300 de colegi care se uită să nu fure nimeni.

S-a întâmplat o singură dată, în 4 ani de Stanford, cel care a făcut lucrul ăsta a fost dat afară pe loc. Era din promoţia mea.

Toleranţa trebuie să fie zero. Înţeleg că e o temă pe care anumite partide o împing pe agenda publică. Pentru orice cetăţean al acestei ţări sunt convins că are dreptul în justiţie, să îşi apere cauza.

Restul sunt păreri, sunt opinii în spaţiul public, totuşi justiţia se va pronunţa în fiecare caz”, a explicat Sebastian Burduja, potrivit News.ro.

Sebastian Burduja: Doctoratul nu e o chestiune pe care să o pui la rever

Ministrul Cercetării a mai precizat că, din punctul său de vedere, într-o lucrare de specialitate trebuie să existe reguli, inclusiv de citare, dar şi instituţii cu atribuţii foarte bine definite în acest caz, ceea ce în România nu se întâmplă.

Doctoratul nu e o chestiune pe care să o pui la rever. Îl faci atunci când ai o contribuţie de făcut în literatura de specialitate.

Trebuie să existe reguli foarte clare, inclusiv reguli de citare, să existe instituţii cu atribuţii foarte binedefinite. Nu există, sunt mai multe consilii care se suprapun în ceea ce fac”, a explicat Sebastian Burduja.