Acuzații dure aduse Guvernului de către senatorul PSD Gabriela Firea. Aceasta susține că urmează reduceri de salarii la zeci de mii de români. Fostul primar susține că reducerea veniturilor medicilor si asistentilor este pe masa Guvernului. Mai exact, este vorba de un Memorandum în acest sens.

”Reducerea veniturilor medicilor si asistentilor – pe masa Guvernului! I-am prins iar cu minciuna! Domnule ministru Vlad Voiculescu, dumneavoastră citiţi ce semnaţi? Sau înţelegeţi ce citiţi? Aţi discutat în Guvern, acum câteva zile, un Memorandum în care se precizează că sporurile din Sănătate sunt prea mari şi că trebuie reduse! Iar colega dumneavoastră de Guvern, Raluca Turcan, chiar a făcut declaraţii în sprijinul aceleiaşi idei! Cine sunt, domnule Voiculescu, politicienii iresponsabili care spun că veniturile din Sănătate vor scădea, nu cumva dumneavoastră şi doamna Turcan?!”, a scris, luni, pe Facebook, Gabriela Firea.

Ea a susținut că liderii de sindicat din Sănătate au făcut calculele în baza Memorandumului. Astfel, scăderea veniturilor ajunge şi la 48%.

”Iar toate acestea în pandemie! Aşadar, iresponsabili sunteţi dumneavoastră, cei din Guvernul PNL – USR – Plus, domnule Voiculescu, fiindcă fie nu citiţi ce semnaţi, fie nu înţelegeţi ce citiţi”, a mai scris Firea.

 

Se taie sau nu veniturile? Anunțul lui Voiculescu

Trebuie amintit că Vlad Voiculescu a anunţat că a fost sâmbătă în vizită la un centru de vaccinare şi la un spital. El s-a declarat mirat să afle că unele persoane iresponsabile împrăştie zvonuri potrivit cărora Guvernul are un plan pentru reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Voiculescu a susținut că Executivul nu are un astfel de plan.

Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a anunţat că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul terapiei intensive vor demisiona în bloc. Aceștia se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor.

La rândul său, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că a cerut ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii.

„Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea. Palfonarea sporurilor ar afecta mai multe categorii, printre care şi personalul medical.