Niveluri record pentru prețurile metalelor prețioase. Tendința continuă

Prețurile metalelor prețioase au înregistrat o creștere semnificativă miercuri, atingând niveluri record, după ce datele despre inflația din SUA, care au fost sub așteptări, au crescut șansele unor reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale în viitorul apropiat, potrivit CNBC.

Prețul aurului a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele peste trei săptămâni în urma acestor informații despre inflația din SUA, în timp ce argintul a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, iar platina a urcat la un vârf de aproape un an.

Prețurile spot ale aurului s-au moderat ușor joi, tranzacționându-se în jurul valorii de 2.382 USD pe uncie, după ce au închis la cel mai înalt nivel din 19 aprilie în sesiunea precedentă. Metalul galben a atins repetat maxime istorice în ultimele săptămâni.

Între timp, prețurile spot ale argintului au scăzut cu 0,5%, tranzacționându-se la aproximativ 29,54 USD pe uncie. Metalul prețios, uneori descris drept „vărul mai sărac” al aurului, a atins pentru scurt timp 29,73 USD pe uncie miercuri, înregistrând cel mai ridicat nivel intraday din februarie 2021.

Și platina s-a tranzacționat în creștere

Prețurile platinei pentru livrarea în iulie au crescut cu 0,7% joi, ajungând la 1.077 USD pe uncie, continuând astfel câștigurile obținute în sesiunea de miercuri și înregistrând o creștere de peste 2,4%.

Analiștii Saxo Bank au declarat într-o notă de cercetare recentă că prețurile aurului ar putea testa în curând nivelul de 2.400 USD pe uncie, argintul ar putea ajunge la 30 USD, iar platina ar putea atinge 1.130 USD.

Separat, analiștii de la ROTH Capital Partners estimează că prețurile aurului și argintului vor continua să crească în următoarele luni.

„Prețul aurului pare acum să se miște în sus și să depășească ultimele maxime înregistrate în aprilie. Putem stabili un preț țintă de creștere tehnică la 2.600 USD”, a declarat JC O’Hara, strateg tehnic șef la ROTH Capital Partners, într-o notă de cercetare publicată duminică.

Pentru argint, O’Hara a declarat că dacă prețurile vor depăși 30 USD, „vor întâmpina puțină rezistență până în zona de 35-37 USD”.

Prețul aurului crește constant din 2022

Aurul, considerat de obicei un activ „de refugiu sigur” în perioade de incertitudine financiară, a înregistrat o creștere constantă de la sfârșitul anului 2022, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor și a unui dolar american relativ puternic.

Prețurile aurului și ale argintului tind să aibă o relație inversă cu ratele dobânzii. Un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate afectează de obicei cererea de aur și argint, deoarece metalele prețioase nu plătesc dobândă, făcându-le mai puțin atractive comparativ cu investițiile care o fac, cum ar fi obligațiunile.

Cu toate acestea, nu toți analiștii prevăd o creștere continuă a prețurilor metalelor prețioase în lunile următoare.

Ewa Manthey, analist de mărfuri la banca olandeză ING, a declarat într-o notă de cercetare publicată la începutul acestei luni că prețurile aurului ar putea scădea în acest trimestru „pe măsură ce Fed își continuă abordarea prudentă și geopolitica este deja luată în considerare în prețul actual”.

Manthey a spus că ING se așteaptă ca prețul aurului să fie, în medie, de aproximativ 2.250 USD pe uncie în al doilea trimestru, cu o medie anuală de 2.218 USD în 2024.

Anterior, banca a estimat că prețurile aurului ar putea atinge un vârf mediu de 2.300 USD în ultimele trei luni ale anului.