Deși în ultimele zile Guvernul a subliniat faptul că nu își dorește impunerea de noi restricții, explozia numărului de noi cazuri de infectare i-a făcut pe liberali să se răzgândească.

Anunțul vine din partea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, masca de protecție devine obligatorie în aer liber, în locurile unde există aglomerație.

În ceea ce privește restaurantele și terasele, acestea își vor încheia programul de funcționare la ora 23.00.

”Acolo unde se servește băutură și mâncare, după ora 23, vor fi închise până dimineața. Portul măștii în piețe și locurile aglomerate”, a spus Tătaru, la Digi24.

Reguli pe litoralul românesc

Totodată, există un set de reguli și pentru românii care vor ajunge pe litoralul românesc. Aceștia trebuie să respecte distanțarea socială, iar acest aspect va fi supravhegheat de MAI

”La mare, trebuie distanțare fizică. Totul va fi decis de autoritățile locale, iar MAI vor veghea pentru respectarea lor.”, a mai spus Tătaru.

Aspectele menționate de ministrul Sănătății se regăsesc în propunerile transmise de CNSU:

  • ”Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și  nealcoolice în spațiile special  destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  23.00-06.00.
  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici)”, se arată în document.

 

SURSĂ FOTO INQUAM/Octav Ganea