Blocul politic intern al administrației prezidențiale din Rusia a început să țină întâlniri cu privire la campania prezidențială din 2024. La acestea participă oficiali și tehnologi politici care colaborează cu Kremlinul, au declarat, pentru publicația independentă Medusa, două surse apropiate administrației prezidențiale a Federației Ruse.

Potrivit surselor, este deja clar că „campania va fi sub Vladimir Putin”. Unul dintre informatorii citați Meduza a declarat: „Nu se vorbește despre alți candidați ”.

Potrivit surselor, „partenerii de lupta” ai lui Putin vor fi reprezentanți ai partidelor parlamentare.

Vladimir Putin nu va avea contracanditați, nici măcar pentru aparențe

„Nu vor fi candidați liberali, nici măcar pentru aparențe”, a spus sursa.

La alegerile precedente, în 2018, au existat astfel de „candidați liberali”. Unul dintre fondatorii Yabloko, Grigory Yavlinsky, a primit 1,05% din voturi, iar prezentatoarea TV Ksenia Sobchak – 1,68%.

Un alt informator citat de Meduza, apropiat de Administrația Prezidențială, a spus că Kremlinul începe de obicei să se pregătească pentru alegerile prezidențiale cu aproximativ un an și jumătate înainte de ziua votului (în mod tradițional, aceasta este a doua duminică din martie).

În primul rând, Administrația Prezidențială determină chiar „contururile” campaniei, apoi selectează tehnologii politici care vor fi „responsabili” cu votul în regiuni. După aceea, cu câteva luni înainte de vot, în regiuni se construiesc „plase de mobilizare”, adică ei decid cine și cum vor „mobiliza” angajații statului și alți alegători loiali guvernului. Cncomitent se determină și strategia ideologică finală a campaniei.

Până acum, nici măcar conținutul general al acestei strategii nu este complet clar. Interlocutorii citați de Meduza au explicat că singurul lucru care este clar în acest moment este că următoarea campanie a lui Putin se va construi în jurul unor narațiuni „anti-occidentale”.

Putin, ca de obicei, va vorbi despre „întoarcerea măreției Rusiei, lupta împotriva Occidentului și a lumii multipolare”. În același timp, blocul politic intern al Administrației Prezidențiale este sigur că cererea pentru o astfel de retorică nu este foarte mare.

Rusia vrea ca războiul cu Ucraina să se termine până la alegerile prezidențiale

În acest moment, Kremlinul speră că războiul cu Ucraina se va termina înainte de alegerile prezidențiale. Dar ce anume este neclar. „Ce va fi declarat victorie? Trebuie să mergi la vot cu realizări. De exemplu, cu un anumit set de teritorii anexate. Dar ce teritorii vor fi acestea nu este încă clar”, a subliniat una dintre surse.

În ciuda acestui fapt, Kremlinul intenționează să obțină rezultate record pentru Putin la viitoarele alegeri.

La alegerile prezidențiale din 2018, prezența la vot a fost de 67,54%, iar Putin, conform cifrelor oficiale, a câștigat 76,69% ​​din voturi. Aproape 100% au votat pentru „aderarea la Rusia” a teritoriilor ucrainene în „referendum”.

Rusia ar putea să amâne alegerile

Totodată, unul dintre strategii politici care colaborează cu Kremlinul, într-o conversație cu Meduza, a recunoscut că cea mai „logică” și „înțeleaptă” opțiune ar fi ca Rusia să nu organizeze alegeri deloc în 2024, ci să introducă legea marțială și să amâne votul.

În același timp, informatorul citat de Meduza a subliniat că un astfel de scenariu nu este posibil „Lui Vladimir Putin îi place să vadă rezultatele sprijinului popular”, a spus sursa.

„Până în 2024, consecințele economice ale sancțiunilor și izolării se vor manifesta pe deplin. Este clar că orice rezultat poate fi arătat, dar de ce este necesar să excităm populația cu cifre nu cele mai plauzibile record? a explicat sursa.