După întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, Emil Boc a spus că este extrem de important să se treacă la regionalizarea României după alegerile de anul viitor.

„Nu am vorbit de regionalizare, pentru că sunt realist că nu se va face nimic până la alegeri. După alegeri, o să vorbesc zi de zi despre asta. Această regionalizare trebuie făcută. Dacă nu, România se sufocă…

Pot să vă zic de întâlnirea cu domnul Ciolacu că a dat dovadă de pragmatism, realism și seriozitate.

Am certitudinea că cele promise se vor realiza. Eu și colegii mei am plecat de acolo cu sentimentul că lucrurile vor produce lucruri eficiente”, a spus fostul premier al României Emil Boc, la emisiunea Ziua de Cluj.

Ministrul Dezvoltării este de acord cu importanţa regionalizării

Despre regionalizarea României, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a afirmat că este adeptul unui astfel de plan, care ar prevede comasarea de primării şi chiar de judeţe.

„Ceea ce consider de cuviinţă este de a comasa anumite UAT-uri sau judeţe, în aşa fel încât a avea o capacitate administrativă mult mai bună, de a avea posibilitatea de a asigura funcţionarea acestor UAT-uri şi de a gândi proiecte strategice pe termen lung. (…)

Regionalizarea nu se poate face peste noapte. Sunt adeptul acestei regionalizări, nu cred că se poate face de astăzi până anul viitor. Este aproape imposibil să se facă înainte de alegeri.

Se pot gândi strategii în situaţia în care coaliţia de guvernare va avea un astfel de obiectiv, cu siguranţă voi aduce tot aportul şi toată pregătirea pe care o am, în aşa fel încât să gândim şi să creăm premisele ca în viitorul mandat să existe o astfel de perspectivă”, spunea demnitarul la momentul audierilor de dinaintea învestirii noului Guvern Ciolacu.

Se achită datoriile

Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat zilele trecute că în urma discuţiilor avute de reprezentanţii AMR, marţi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri de linie, au obţinut promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanţate din fonduri europene.

„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi.

Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. (…) Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii”, a declarat Emil Boc.