Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu mai multe organizaţii patronale şi asociaţii, au transmis recent că România trebuie să fie urgent reorganizată administrativ. În acest sens, CCIR propune reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, având în vedere situaţia bugetară.

Inițiativa a stârnit reacții în rândul politicienilor

Potrivit CCIR, România nu mai este o destinaţie atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forţei de muncă calificate şi din cauza retrocedărilor făcute haotic.

În opinia liberalului Robert Sighiartău, propunerea este binevenită, dar este „pesimist că se va face această schimbare în următoarea perioadă”.

„Eu cred că este o propunere bine venită. Reforma administrativă în România este foarte necesară pentru că țara noastră nu se va mai putea dezvolta. S-au găsit metode între județe pentru a atrage banii europeni, însă ele nu sunt suficiente pe termen mediu și lung.

Dacă vrem ca cetățeanul să fie în centru interesului statului, atunci decizia trebuie să fie mai aproape de el. Asta înseamnă o reorganizarea administrativă. În calitate de om politic sunt pesimist că se va face această schimbare în următoarea perioadă, mai ales că vom intra într-un an electoral, dar eu cred ca trebuie făcută cât mai repede”, a declarat Robert Sighiartău la Antena 3.

Reorganizarea nu trebuie făcută pe repede înainte

De asemenea, social-democratul Bogdan Balanișcu spune că această reorganizare administrativă a fost susținută de PSD „încă de acum câțiva ani și considerăm că ar trebui să se întâmple”.

„PSD a susținut această componentă de regionalizare încă de acum câțiva ani și considerăm că ar trebui să se întâmple. Ce este important de menționat este că tot acest de reorganizare nu trebuie făcut pe repede înainte. Discutăm de o reformă fundamentală a statului român, inclusiv de ceea ce însemnă modificările de Constituție, iar acest proces trebuie să parcurgă niște pași deloc grăbiți.

Dacă cineva își dorește ca regionalizare să fie făcută peste noapte înseamnă că nu vizează interesul statului român și al cetățenilor. Este un proces foarte complex care vizează analize pe mai multe nivele. Această reorganizare nu va putea avea loc înainte de alegerile care sunt programate pentru anul viitor”, a adăugat Bogdan Balanișcu.