Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Scottish National Party (SNP), a declarat că îşi va întocmi un plan pentru determinarea independenţei Scoţiei imediat ce va afla care este înţelegerea privind Brexitul pe care prim-ministrul britanic Theresa May o va face cu Bruxellesul.

Duminică, ea a declarat pentru BBC: „Când Theresa May se va întoace de la Bruxelles şi va spune «Am acordul» vom judeca atunci… pare că va fi în noiembrie. Îmi voi stabili atunci următorul pas”.

Cel mai recent sondaj, dat publicităţii duminică, privind independenţa Scoţiei de Marea Britanie, dacă şi când va ieşi din Uniunea Europeană, arată că ea este susţinută de 50% din populaţie. 

Guvernul britanic, care este nevoit să accepte orice vot de independenţă, ia în considerare un vot din 2014 când scoţienii au ales în proporţie de 55% să păstreze uniunea politică încheiată în urmă cu 300 de ani.

„Cred că independenţa Scoţiei va fi o certitudine”, a mai spus Sturgeon. 

Scoţia, una dintre cele patru naţiuni care formează Marea Britanie, a votat, la referendumul din 2016, în proporţie de 62% ca regatul să rămână în UE, dar la nivelul întregii ţări a fost aleasă părăsirea blocului comunitar.

În ultimele luni, şi restul britanicilor s-au arătat îngrijoraţi de ieşirea din UE şi procentul celor care doresc să rămână alături de Bruxelles este în creştere.

Marea Britanie ar urma să părăsească UE pe 29 martie 2019.