Serbia a pierdut bătălia și își poate lua adio de la provincia Kosovo. Republica Kosovo este majoritar albaneză și și-a autoproclamat independența în anul 2008. Mai multe statea UE, printre care și România, nu au recunoscut independența acestei regiuni.

„Trebuie să recunoaştem că am fost înfrânţi… Am pierdut teritoriul”, a afirmat declarat preşedintele Aleksandar Vucic, în parlamentul de la Belgrad, coform Agerpres.

„Am optat să nu continui minciuna şi amăgirea. Am spus tuturor: nu există o autoritate sârbă (vizibilă) în Kosovo, cu excepţia spitalelor şi a şcolilor”, a afirmat şeful statului sârb.

„Avem două variante: să normalizăm relaţiile convenind un acord sau să menţinem un conflict îngheţat”, a spus Vucic deputaţilor, majoritatea membri ai coaliţiei de guvernământ.

Situația este una extrem de delicată deoarece președintele Vucic încearcă să găsească un echilibru între menținerea aspiraţiilor europene ale Serbiei și menținerea legăturilor strânse cu Rusia şi China.

Încheierea unui acord cu Kosovo ar mai putea dura încă trei ani.

„Vom cere oamenilor într-un referendum să spună ce cred despre o posibilă soluţie de compromis”, a afirmat Vucic.

„Aceasta este crearea atmosferei pentru anunţarea unui „acord obligatoriu din punct de vedere juridic” (cu Kosovo) în câteva luni înaintea momentului formării noii Comisii Europene”, a declarat Gordana Comic, deputată din partea Partidului Democrat de opoziţie.