Este informația momentului furnizată de prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. Acesta a apreciat, vineri, că Uniunea Europeană ar trebui să integreze toate cele şase naţiuni din Balcanii de Vest până în 2033.

În opinia sa, ar fi un „pas îndrăzneţ, dar necesar”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a evidenţiat din nou necesitatea de a aduce Muntenegrul, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Kosovo mai aproape de UE, parţial pentru a contracara influenţa rusă şi chineză, care este în creştere în regiune. Apropierea ar presupune calitatea de membru deplin sau o comunitate alternativă.

Balcanii de Vest în UE până în 2033 – un calendar ambiţios

Mitsotakis a apreciat, într-un material publicat în Politico înaintea unui summit în Grecia al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), că UE trebuie să demonstreze că atunci când „stabileşte o viziune, are intenţia şi capacitatea de a o urma”.

„Viziunea aderării regiunii la UE a devenit neclară, estompată pentru cetăţeni frustraţi şi dezamăgiţi, în timp ce extinderea UE a stagnat în ultimii ani din cauza preocupărilor de securitate, guvernanţă şi migraţie”, a comentat el.

Un summit UE-Balcanii de Vest este programat pentru 23 iunie.

„Mesajul meu de astăzi este clar: în conformitate cu criteriile stabilite, să oferim integrarea tuturor Balcanilor de Vest în UE până în 2033 – un calendar ambiţios, dar realizabil. Acesta este demult întârziat”, a spus premierul Greciei.

Grecia crede că primul pas trebuie să fie o decizie în două săptămâni la Bruxelles

Potrivit premierul Greciei, primul pas trebuie să fie o decizie în două săptămâni la Bruxelles pentru a debloca drumul Macedoniei de Nord şi Albaniei.

De altfel, în urmă cu câteva zile, vorbitorii la o conferință la care au participat reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor din Serbia și din România și ai societății civile au arătat că UE își va pierde credibilitatea dacă nu se concentrează pe integrarea în UE a țărilor din Balcanii de Vest, care sunt amenințate de războiul Rusiei în Ucraina.

Conferința intitulată „UE ca alegere strategică – experiența Serbiei și a României” a avut loc în această săptămână, marți, la Belgrad.

„Războiul din Ucraina și relațiile complexe dintre Occident și Rusia ar putea deveni riscante pentru Balcanii de Vest, ceea ce ar putea fi un subiect uitat sau tabu care nu va fi discutat acum”, a spus președintele Forumului Balcanilor de Vest București, Victor Boștinaru.

UE nu trebuie să-și permită să uite de Balcanii de Vest, a adăugat el atunci.