Sorin Cîmpeanu a vorbit despre cum va fi susținut examenul de Bacalaureat începând cu anul viitor. Potrivit ministrului, există o serie de modificări, potrivit proiectului legii educaţiei preuniversitare

Astfel, examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile.

Totodată, vor mai exista și alte două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, pe care candidatul o va putea alege. Ministrul susține că ar putea fi verificate și competenţele de bază echivalente nivelului B1.

„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi ştiinţe socio-umane.

Ce se schimbă la Bacalaureat?

Două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională. (…) Vor fi verificate de asemenea competenţele de bază echivalente nivelului B1, dacă doriţi”, a afirmat ministrul, la o conferinţă de presă.

Sorin Cîmpeanu a mai explica că elevii care vor promova examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine au dreptul al recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, doar în cauza în care acestea au fost provocate pe parcursul învățământului preuniversitar.

Ministrul a mai adăugat că examenul de Bacalaureat va fi promovat doar de absolvenții care îndeplinesc toate condițiile. Printre acestea se numără susținerea tuturor probelor, dar și obținerea notei 6, cel puțin.

Cine este considerat ”promovat” la examenul de Bacalaureat?

„Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale şi au obţinut cel puţin nivelul „independent”; au susţinut proba scrisă de evaluare a competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun şi au obţinut cel puţin nota 6; au susţinut probă scrisă la Limba şi literatura maternă şi au obţinut cel puţin nota 6”, a mai exaplicat acesta.

Ministrul a mai subliniat faptul că în cazul celor care susțin proba de evaluare a competenţelor lingvistice şi proba de evaluare a competenţelor digitale, vor fi eliberate o serie de certificare care atestă nivelul de competenți lingvistică.

„Absolvenţii care au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice şi proba de evaluare a competenţelor digitale li se eliberează certificate care atestă nivelul de competenţă lingvistică, respectiv nivelul de competenţă digitală.

Eliberarea acestor certificate nu este condiţionată de promovarea probelor scrise şi practice. Proba scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării nu condiţionează promovarea examenului de Bacalaureat”, susţine ministrul.