Ministerul Apărării Naționale vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit unui comunicat transmis joi, Comanda Grupului de luptă al NATO din România va fi schimbată în cursul zilei de sâmbătă.

Sursa citată precizează că ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România va avea loc de la ora 10.00, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, din judeţul Braşov.

Colonelul francez Vincent Minguet, cel care a avut un rol important până acum este cel care îi va preda comanda unui alt colonel francez, Chistophe Degand, anunță MApN.

Menționăm faptul că Vincent Minguet a fost dislocat în România la data de 1 martie 2022, la doar două zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

Comanda Grupului de luptă al NATO din România se modifică sâmbătă

„Colonelul francez Vincent Minguet, comandantul Batalionului 27 Vânători de Munte dislocat în România la data de 1 martie 2022 ca parte a BGFP, va preda comanda grupului de luptă colonelului francez Chistophe Degand, comandantul Regimentului 8 Paraşutişti de Infanterie Marină”, a precizat sursa citată.

MApN mai precizează că la ceremonie vor participa și șeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), general-maior Iulian Berdilă, dar și comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE), general de brigadă Dorin Toma.

Evenimentul marchează, totodată și schimbarea actualei denumiri a Grupului de Luptă al NATO din Battle Group Forward Presence – BGFP, în Collective Defence Battle Group – CDBG.

Măsurile luate de NATO după războiul declanșat de Rusia în Ucraina

MApN amintește faptul că Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

Referitor la constituirea grupurilor de luptă formate din Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, acest lucru face parte din setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung.

Decizia a fost luată în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina în luna februarie. MApN reamintește și faptul că forţele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României.