Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, a anunțat că țara sa renunță la masca de protecție în aer liber începând de vineri, pe măsură ce numărul cazurilor de infecţii cu coronavirus scade.

Cu toate acestea, italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în mulţimi, a spus ministrul, potrivit DPA.

Obligativitatea purtării măştii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până la 31 martie, cel mai devreme. Starea de urgenţă în Italia este de asemenea în vigoare până la această dată.

În Italia, numărul cazurilor a scăzut semnificativ în ultimele zile. Oficialii au înregistrat marţi aproape 102.000 de noi infecţii, în scădere de la un nivel de două ori mai mare cu doar trei săptămâni în urmă.

Spania a renunțat la masca de protecție

Purtatul măştilor de protecţie în aer liber nu mai este obligatorie nici în Spania, începând de marți. Astfel, s-a pus capăt restricției referitoare la măşti, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron a coronavirusului, relarează AFP.

Ministrul sănătăţii, Carolina Darias a adăugat că în prezent toţi indicatorii sanitari sunt în curs de ameliorare, în special rata de ocupare a spitalelor şi rata de incidenţă a cazurilor.

Suedia a renunțat la restricții

Suedia a renunţat miercuri la cele mai multe dintre restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, la scurt timp după ce ţara vecină Danemarca a luat o decizie similară, informează DPA.

Nu mai sunt în vigoare restricţii referitoare la programul de funcţionare al restaurantelor şi barurilor, unde nu se vor mai aplică nici regulile de distanţare socială. De asemenea, autorităţile renunţă la limitarea numărului maxim de persoane cărora li se permite participarea la evenimente şi reuniuni.

Totodată, Suedia renunţă la purtarea măştii în spaţii aglomerate sau în mijloacele de transport.

Regulile au fost relaxate şi pentru anumite categorii de persoane care călătoresc în Suedia. Cetăţenii Uniunii Europene nu trebuie să mai prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test pentru depistarea virusului.