Industria HoReCa a fost poate cea mai afectată industrie din România, motiv pentru care reprezentanții HORA au discutat cu cei ai Guvernului pentru a relaxa măsurile de la 1 iunie.

„În urma întâlnirii cu reprezentanții Guvernului, industria a fost atașată vaccinărilor, s-a pus problema ca o mare parte din angajați să fie vaccinati. În HoReCa 80 la suta dintre angajați sunt vaccinați.

Începând cu data de 1 iunie Guvernul ar trebui să relaxeze măsurile. Să nu existe restrictii pentru cei vaccinați, să revenim la normalitate din toate punctele de vedere. Membri HORA vor beneficia de un ghid de bune practici despre cum ar trebui să funcționeze în perioada următoare.”, a declarat Daniel Mischie, Preşedinte HORA.

Deși se dorește o relaxare totală, Guvernul spune pas și afirmă că nu trebuie să ne relaxăm de tot. Cert este că vom avea cu siguranță o relaxare la începutul lunii următoare.

Se renunță la mască pe plajă

Potrivit secretarului de stat, Guvernul discută și despre redeschiderea piscinelor, dar și despre regulile pe care românii trebuie să le respecte pe litoral.

Accesul la piscină ar putea fi permis în funcție de numărul persoanelor și spațiul disponibil, dar și ținând cont de persoanele vaccinate, persoanele care au trecut prin boală sau cele testate.

„Legat de plaje, distanţarea va rămâne, ea a fost deja reglementată încă din sezonul trecut. Distanţarea între cearşafuri şi şezlonguri pe plajă se va păstra, dar sunt destul de convins că se va renunţa la obligativitatea purtării măştii pe plaje sau pe traseele montane. Există şi propuneri pentru redeschiderea piscinelor, inclusiv cele interioare.

Sunt mai multe variante şi urmează să vedem care va fi decizia finală. Printre posibilele condiţii pentru redeschiderea piscinelor există variante bazate pe numărul de persoane pe suprafaţă sau acces doar pentru cei care sunt vaccinaţi, testaţi sau imunizaţi, dar aceste lucruri vor depinde foarte mult de propunerile care vor veni în perioada următoare”, a declarat Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei.