Bursele școlare vor fi plătite vineri sau luni

Bursele elevilor pentru luna mai vor fi plătite vineri, 14 iunie, după ce au fost transferate către inspectoratele școlare și școli. Conform informațiilor de la Edupedu.ro, banii au ajuns în unele școli încă din ziua de marți, 11 iunie.

Conform unei raportări recente a Ministerului Educației solicitată de Edupedu.ro, începând din luna ianuarie, bursa de merit este acordată pentru aproximativ 516.000 de elevi. Aici sunt incluși și cei din clasa a V-a.

Valoarea bursei de merit pentru luna aprilie nu mai este diferită între județe în funcție de vacanța mobilă din februarie-martie. Aceasta este afectată doar de zilele de vacanță de primăvară.

Câți bani primesc elevii?

Se preconizează că bursa de merit va depăși suma de 350 de lei, calculată în funcție de numărul de zile de cursuri și de numărul de zile de vacanță conform unei formule stabilite.

Calculul burselor se efectuează conform unei formule care include elementele:

  • cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege sau ordin de ministru)
  • numărul de zile lucrătoare (NZL) și numărul de zile de vacanță (NZV) din luna respectivă

Formula exactă este „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)”, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.

„În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Conform unui model de calcul examinat de Edupedu.ro, în luna mai sunt stabilite 23 de zile lucrătoare, conform definiției din metodologie, și 5 zile de vacanță (1, 2, 3 mai, precum și 6 și 7 mai).

Astfel, rezultă un calcul de (450:23) x (23-5), echivalent cu 352,17 lei. Școli din diverse județe au primit un calcul similar.

Bursele tehnologice vor fi de 235 de lei, conform aceluiași model de calcul aplicat.

Elevii care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2024 vor primi luna viitoare bursa de merit pentru întreaga lună iunie și pentru câteva zile din iulie.

bani lei ron bancnote
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce burse se dau în România?

Cuantumurile minime ale burselor sunt:

  • Bursă de excelență olimpică I: între 750 și 3000 de lei
  • Bursă de excelență olimpică II: 700 de lei
  • Bursă de merit: 450 de lei
  • Bursă socială: 300 de lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 de lei
  • Bursă tehnologică: 300 de lei

Valoarea burselor poate fi majorată de consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în funcție de fondurile alocate de autoritățile publice locale sau de alte venituri obținute conform legii.