Miercuri, 2 noiembrie, Administrația Prezidențială a informat că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ pentru modificarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, competenţa de soluţionare a litigiilor privind malpraxisul medical va reveni tribunalului, şi nu judecătoriei, cum este în prezent.

Competența de soluționare a litigiilor privind malpraxisul medical revine de acum tribunalului

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea legii 95/2006, în sensul unificării jurisprudenţei în privinţa competenţei de soluţionare a acţiunilor întemeiate pe malpraxisul medical, competenţa de soluţionare a acestor litigii urmând să revină tribunalului, şi nu judecătoriei, cum este prevăzut în prezent.

„Instanţa competentă să soluţioneze litigiile prevăzute în prezenta lege este tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, „în cazul în care asigurătorul sau oricare dintre părţile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei, la tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat”.

„Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă este apelul. Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie, potrivit dreptului comun”, mai indică actul normativ.

Pe 11 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, acest proiect de lege.

Preşedintele Iohannis a mai semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2021 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul achiziţiilor publice.

De asemenea, şeful statului a promulgat și legea pentru modificarea şi completarea legii nr. 369/2004 privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin legea nr. 100/1992. Actul normativ are aduce clarificări în privinţa autorităţilor implicate în procedura de înapoiere, respectiv a exercitării dreptului de vizitare.

Klaus Iohannis militează pentru egalitatea de gen

Președintele României, Klaus Iohannis a participat recent la Conferința internațională „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național” alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În cadrul evenimentului, Klaus Iohannis a declarat că „avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor”. Potrivit acestuia, România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați.

„Sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică. Încă de la începutul primului mandat de Președinte, am afirmat clar și răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați. Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate.

Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante. Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină”, a spus președintele Klaus Iohannis în Parlament.