Cei din cadrul multinaţionalei elveţiană Roche au anunţat vineri lansarea testului rapid antigen Elecsys pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 ce provoacă boala COVID-19, capabil să detecteze prezenţa coronavirusului în doar 18 minute şi cu o fiabilitate de 94,5 %, potrivit EFE.

Producție de teste antigen

Compania notează într-un comunicat că va accelera canalele sale de producţie pentru a putea fabrica peste 10 milioane de teste, în cazul unei cereri masive, şi că a solicitat deja autorizaţie de comercializare de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA.

Testele antigen permit diagnosticarea cu o rapiditate mai mare decât cele PCR amplu utilizate şi care necesită cel puţin câteva ore pentru analizarea lor.

Testele antigen, aproape la fel de bune ca cele PCR

De asemenea, testele PCR au o mai mare sensibilitate, ceeea ce face ca în unele cazuri rezultatele să fie fals pozitive.

Roche a precizat că testul său rapid Elecsys va fi folosit la testarea vaccinului dezvoltat de Moderna, în urma unui acord semnat săptămâna aceasta între cele două companii farmaceutice.

Potrivit Roche, Elecsys oferă o similitudine de 99,9 % cu testele PCR, astfel încât poate deveni „o alternativă sau o completare” la aceste teste.

Sursa foto Inquam / Octav Ganea