Postările care au devenit virale pe rețelele sociale sugerează, de asemenea, că Uniunea Europeană vrea să scape de cardurile de plată americane Visa și Mastercard, precum și de platformele străine de plată online precum PayPal și Alipay, informează Euronews.
Conform sursei citate, mai multe postări de pe X afirmă că președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, intenționează să înlocuiască sistemele de plată americane cu alternative europene.
Lagarde vrea să interzică cardurile americane?
O postare în olandeză susține chiar că Lagarde ar vrea să înlocuiască aceste metode de plată cu euro digital de la banca centrală.
Cu toate acestea, scrie Euronews, cuvintele lui Lagarde au fost scoase din context. O căutare pe Google ne duce la un interviu pe care l-a acordat postului de radio irlandez Newstalk, pe 2 aprilie, în care a avertizat că Europa trebuie să renunțe la dependența de tehnologia americană și chineză.
Lagarde sublinia în acel interviu importanța ca Europa să poată prelua controlul asupra propriilor plăți digitale.
”Mecanismul care permite plata nu este o soluție europeană”
„Când te gândești la asta în acest moment, multe dintre plățile noastre digitale – comerț electronic, peer-to-peer sau folosești cardul sau telefonul – te bazezi întotdeauna pe infrastructura non-europeană”, a spus Lagarde în interviu.
”Fie că folosești un card sau folosești un telefon, de obicei, acesta trece prin Visa, Mastercard, PayPal, Alipay… De unde vin toate acestea? Ei bine, vin fie din SUA, fie din China”, a continuat ea. „Și întregul mecanism de infrastructură care permite plata – credit și debit – nu este o soluție europeană”, a subliniat șefa BCE.
”Acesta este punctul în care cred că trebuie să reducem această vulnerabilitate și să ne asigurăm că există o ofertă europeană disponibilă, pentru orice eventualitate. Nu se știe niciodată”, a adăugat Lagarde.
Este evident că aceste cuvinte au fost scoase din context. Lagarde a spus clar că dorește să existe o alternativă europeană alături de aceste metode de plată din SUA și China, dar nu a menționat că vrea să le elimine, notează Euronewes.
Echivalentele europene ale acestor platforme de plată au fost deja puse în circulație: Wero, de exemplu, este un portofel digital care permite clienților să transfere bani doar cu un număr de telefon, oferindu-le treptat opțiunea de a trimite bani altor utilizatori din Europa.
Ce este Wero
A apărut ca urmare a Inițiativei Europene de Plăți, o rețea de bănci europene înființată în 2021 pentru a oferi un serviciu unic de plată digitală pentru toate întreprinderile și cetățenii europeni.
Wero este disponibil în prezent în Belgia, Franța și Germania, iar alte țări urmează să le urmeze exemplul.
EuroVerify a contactat și Banca Centrală Europeană (BCE), care a respins afirmațiile online.