Ambasadorul Rusiei la Belgrad a oferit un interviu recent în care a vorbit despre eventualitatea în care Serbia este obligată să impună sancțiuni Federației Ruse.

Aleksandr Boțan Harcenko este de părere că atunci când o țară sprijină un gest neprietenesc, atunci aceasta este trecută pe lista țărilor neprietene cu Rusia.

Totuși, el spune că nu ar trebui să se facă speculații în acest sens ci, în loc, ar trebui să se privească cu speranță.

„Este greu de susținut că sancțiunile sunt un gest prietenesc, bineînțeles sunt un gest neprieten.

Nu văd indicii că președintele (Serbiei, Aleksandar) Vučić ar putea să-și modifice poziția consecventă în problema sancțiunilor.

Mă bazez pe opinia majorității populației sârbe, pe beneficiile pe care le are economia Serbiei, dar și economia Rusiei, chiar dacă acum ne confruntăm cu obstacole, pentru că Serbia este înconjurată de state care sprijină sancțiunile”, spune diplomatul rus.

Decizia finală în ceea ce privește statutul Kosovo trebuie confirmată de Consiliul de Securitate al ONU

El a discutat și despre situația din Kosovo, precizând că Moscova a fost dezamăgită de încercarea țărilor occidentale de a da uitării rezoluția ONU 1244.

„Rezoluția este încă în vigoare și cred că își va juca rolul. Nimeni până acum nu a contestat faptul că decizia finală privind statutul Kosovo trebuie confirmată în Consiliul de Securitate al ONU, indiferent de toate diferențele de opinie”, mai spune Aleksandr Boțan Harcenko.

Potrivit ambasadorului Rusiei la Belgrad, Kosovo va avea parte de o soluție corectă și de lung timp doar în momentul în care vor avea loc schimbări globale.

Atacuri la adresa președintelui Serbiei

Recentele proteste ale opoziției din Serbia nu au fost trecute cu vederea de diplomatul rus, cel care spune că este vorba, de fapt, despre așa numitele atacuri la adresa președintelui Aleksandar Vučić și la adresa Guvernului Serbiei.

Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan Harcenko, a continuat prin a spune că aceste atacuri promovează o politică independentă și suverană. Nu în ultimul rând, diplomatul rus mai spune că această politică dă rezultate economice bune în condiții grele.