Mielul este unul din produsele favorite ale oamenilor în perioada Sărbătorilor Pascale, fiind o parte integrantă a mesei românești. Potrivit datelor publicate de Monitorul Prețurilor, în acest an prețurile vor fluctua între 55 și 65 de lei.

Acestea sunt prețurile din magazine pentru carnea de miel

Acestea sunt prețurile din magazine pentru carnea de miel în 2023, cu câteva săptămâni înainte de Paște:

  • Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg;
  • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg;
  • Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg;
  • Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg;
  • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg;
  • Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg;
  • Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg;
  • Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 lei kg);
  • Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/100g.

Prețurile la producător nu au crescut

Fermierul Gheorghe Dauti, membru al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine, a transmis că prețurile la producător nu au crescut. Astfel, un kilogram de carne de miel costă în continuare 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a declarat Gheorge Dauti, conform retail.ro

Mulţi românii păstrează tradiţia şi pun carne de miel pe masa de Paşte

Faţă de anul trecut, românii se vor vedea nevoiţi să plătească cu cel puţin 30% mai mult pe carnea de miel pe care o vor aşeza pe masa de Paşte.

Deja în 2022, am avut parte de preţurile cele mai ridicate pentru această masă tradiţională din ultimii 18 ani.

Alexandru Paşaniuc, un crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, a dezvăluit anterior care sunt cauzele acestor creşteri de preţuri, dar şi faptul că există riscul ca marile magazine din România să se orienteze către carnea de import, din cauza prețurilor mari practicate de producătorii români.

„În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut. Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel.

Nu aș putea să vă spun (prețul din supermarket – n.red.). Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte”, a declarat Alexandru Paşaniuc pentru Antena 3.